NOVU 2024

Bli med Ung i Ålesund på et fantastisk eventyr til Danmark i sommer!  

grupper med ungdommer - Klikk for stort bileteBilde fra turen til Island i fjor. Karina Sundby

30. juni til 6. juli i år deltar Ålesund Kommune i nordisk vennskapsbyuke. NOVU er et samarbeid mellom de nordiske landene med historie så langt tilbake som i 1947. Akureyri på Island, Västerås i Sverige, Randers i Danmark, Lahti i Finland, og Ålesund har på omgang hatt ansvaret for et arrangement der ungdom fra alle vennskapsbyene får innblikk i praktisk nordisk samarbeid basert på aktiv deltakelse i kulturelle ungdomsaktiviteter. I år går turen til Randers i Danmark, og Ålesund kommune tar med seg hele 17 ungdommer!  

To av disse plassene er allerede tatt av to deltakere som var med til Akureyri i fjor. Hvert år tar de fleste kommunene med noen av ungdommene fra året før, som får en ekstra rolle som brobygger for de nye deltakerne.  

- Det er enklere for de fleste unge å ta andre ungdommers opplevelser seriøst. Det er ikke alltid vi voksne klarer å formidle det like godt som ungdommen selv, sier kulturkonsulent i Ung i Ålesund, Lars Jorde. Han er reiseleder og hovedansvarlig for det praktiske rundt ungdommenes deltakelse i prosjektet. I tillegg har han med seg driftsleder i Ung i Ålesund, Karina Sundby som reiseleder nummer to.  

En spennende reise

Det var ingen tvil om at turen til Akureyri i fjor har gitt mersmak. Kommunen satte søkerrekord, og fikk inn over 90 henvendelser fra ivrige ungdommer. En av de heldige som kom gjennom nåløyet i fjor, og som også blir med til Randers i år, er Noah Aarseth.  

- NOVU 2023 var en helt fantastisk opplevelse! Spesielt med tanke på at det er så mange likesinnede ungdommer på én plass, hele døgnet. Når du reiser rundt med dem og opplever plassen man besøker, får man et helt spesielt bånd. Legger du til muligheten man får til å gjøre reelle endringer i ungdomslivet i kommunen din, blir NOVU komplett.

I tillegg til Noah, har også Sara Alvestad Kjerstad sikret seg en av plassene som «brobygger» på årets tur, og det er ingen tvil om at hun sitter igjen med lignende refleksjoner etter i fjor.

- Fjorårets tur med NOVU til Akureyri i Island var en fantastisk tur stappet full med fantastiske opplevelser, med enda mer fantastiske folk. Det var en uke full av aktiviteter, opplegg og muligheten til å knytte bånd til folk som jeg ellers aldri hadde møtt, både lokale og internasjonale. Alt i alt er det en tur som jeg neppe kommer til å glemme.  

Gjennom en rekke aktiviteter og workshops skal ungdommene utforske temaer innen kultur, klimaendringer, bærekraft, og årets hovedtema: “community”. Det blir fokus på lyd, tekst, performance og visuell kunst, i tillegg til samtale med politikere og ansatte fra administrasjonen i kommunen hvor ungdomsmiljøet i hver av kommunene er tema.  

Søknadsfristen til årets NOVU er 1. april.

Du kan lese mer og søke på Ung i Ålesund sine sider