Marianne, Gerd og Turid ønsker seg flere instruktører til gruppetreningstilbudet Sterk og stødig– Det er virkelig godt å trene og veldig sosialt. Etter treningen kan vi sitte og diskutere Reality-TV (og da er vi alle mellom 50 og 90 år), og det samme programmet over en kopp kaffe, sier Marianne Leithe.
– Å være frivillig er givende, det å få tilbakemeldingene spesielt om at treningen virker, er det aller beste, legger hun til.
Sterk og stødig er et forebyggende gruppetreningstilbud for de som er 65+, med hovedfokus på styrke- og balansetrening. Det er seks Sterk og stødig-grupper i ulike kommunedeler. Det skal være et tilbud i nabolaget, hvor du kan treffe på naboen, få en god treningsøkt, og hvor det sosiale er like viktig. En gang i uken samles deltakerne i de ulike gruppene for en times trening og en halvtime etterpå med kaffe, kjeks og sosialt samvær.
Treningsgruppene blir ledet av frivillige instruktører. De har vært gjennom et tre dagers kurs, hvor de lærer alt de trenger for å kunne lede gruppene. Tilbudet er forankret i kommunens Fysio- og ergoterapitjeneste, og fysioterapeuter har det administrative og faglige ansvaret.
Styrke sammen
Marianne Leithe og Gerd Veddegjærde ble kjent med hverandre for fire år siden. Da var de begge på «skolebenken» for å bli instruktører i Sterk og stødig.
– Jeg brenner for fysisk aktivitet og har gjennom arbeidslivet lest utallige forskningsrapporter om hva trening kan ha å si for den fysiske, mentale og kognitive helsa vår. Det er viktig å huske på at fysisk trening også er å ta vare på hjernehelsa. Så når jeg, litt for sent, så en annonse i Sunnmørsposten om at Sterk og stødig søkte instruktører, ringte jeg Kari Anne Lausund for å be pent om å få bli med, forteller Gerd Veddegjærde.
– Og det fikk jeg!
Marianne sier at hennes motivasjon for å bli instruktør er at hun kan snakke med alle og det sosiale trumfet det at hun ikke kunne noe i forkant.
– Alle instruktørene får god veiledning og oppmuntring i opplæringa. Vi har fleksibilitet og vi hjelper hverandre.
Marianne er instruktør for Sterk og stødig-gruppen på Aspøy og Gerd for gruppen på Nørve. De har vært med siden oppstarten i februar 2022.
Turi Indergaard var på instruktørkurs i februar 2024, og er derfor relativt fersk som instruktør.
– Jeg skjønte jo fort etter at jeg ble pensjonist at jeg hadde mer å gi.
Nå er hun en av tre som leder treningene for gruppene i Blindheimsbreivika.
– Vi er alle forskjellige og da finner vi en gylden middelveg for at alle kan henge med på treninga, vi bruker musikk til treningene og alle justere seg selv. Dette gjør at vi får med alle, sier hun.
De alle forteller at de instruerer gode og sporty gjenger. Og det sosiale er bonusen.
– Det sosiale er veldig viktig for enkelte, folk gleder seg til kaffen, og det sosiale er jo en av de faktorene som er viktig for et bra liv, sier Gerd Veddegjærde.
Gerd er frivillig instruktør og trener gruppa på NørveTrenger flere instruktører
Sterk og stødig er blitt et populært tilbud. Alle gruppene er fulle, og det er venteliste på alle gruppene. Det er relativt få som slutter på Sterk og stødig, og det er derfor behov for å starte flere grupper for å gi flere mulighet til å delta.
– Vi ønsker både å starte grupper i de kommunedelene som ikke har Sterk og stødig, men også flere grupper der man allerede har tilbudet. Men for å få til det, trenger vi flere instruktører, forteller fysioterapeut i kommunen, Kari Anne Lausund.
– Målet vårt er at Sterk og stødig skal være et tilbud i nærmiljøet, lett tilgjengelig og et sosialt treffpunkt. Veldig mange av de som er på trening har tidligere ikke trent noe utenom å gå tur. Men ved å trene regelmessig og spesifikt på styrke og balanse, så opplever deltakerne en positiv forandring og instruktørene ser at de klarer stadig mer under trening, sier hun.
Målgruppen er hjemmeboende eldre som kjenner at de begynner å bli litt ustø, sånn at det blir vanskeligere å gjennomføre daglige aktiviteter. De må klare seg uten særlig bistand og hjelp fra kommunen, kunne gå uten ganghjelpemidler innendørs og komme seg til/fra treningen på egenhånd.
De frivillige instruktørene får gå på kurs hos Fysio- og ergoterapitjenesten over tre dager, og følges opp av fysioterapeutene. Instruktørene må ha mulighet til å lede treningsgrupper på dagtid. De trenger ingen forkunnskaper, men må like å være sammen med mennesker og være i aktivitet. På kurset lærer de alt de trenger for å bli Sterk og stødig-instruktør.
–Instruktørene kan også føle seg trygg på at de ikke vil stå alene. Fysioterapeutene som er veiledere for Sterk og stødig, følger opp instruktørene og kan kontaktes dersom instruktørene har spørsmål. De fleste gruppene har 2-3 instruktører, noe som gir fleksibilitet for instruktørene og kontinuitet i treningen. Vi trenger som sagt flere instruktører for å kunne utvide Sterk og stødig-tilbudet, og vi håper derfor mange vil bli instruktør! Nytt instruktørkurs holdes allerede i januar 2025.
Vil du bli frivillig instruktør for Sterk og stødig?
Ta kontakt med Kari Anne Lausund – fysioterapeut, kursleder og koordinator for Sterk og stødig på e-post til sterkogstodig@alesund.kommune.no eller ring 90 97 25 46 (kl 10.00-13.00) for mer informasjon.
Les også mer om tilbudet her på våre hjemmesider.