planleggelitt.no
Det er forskjellig fra person til person hva som får oss til å føle oss hjemme et sted. For noen er det selve boligen, og minnene og vanene som er knyttet til den, mens for andre kan det være omgivelsene, det sosiale nettverket, eller om vi har familie i nærheten.
Når du nærmer deg 60, kan det være lurt å tenke på hvor og hvordan du vil bo. Skal du bli boende der du bor, og kanskje tilpasse boligen, eller skal du flytte til noe mer praktisk? Skal du bo på samme sted, eller har du sett for deg å bli gammel i en annen by eller bygd?
Hva har du behov for?
Her er noen spørsmål det kan være lurt å reflektere over, gjerne sammen med partner, familie eller venner:
- Har du familie og nære venner i nærheten der du bor nå, eller ønsker du å flytte nærmere dem?
- Hvordan vil det være å bli boende der du er hvis du blir syk og dårlig til beins? Har du tilgang til alt du trenger på ett plan, eller må du for eksempel gå i trapper?
- Hvor gammel og slitt er boligen? Må du regne med store vedlikeholdsprosjekter de neste årene?
- Er det gangavstand til butikk, friluftsområder og sosiale arenaer? Vil det bli vanskelig hvis du på et tidspunkt ikke lenger kan kjøre bil?
- Føler du deg trygg der du bor, med gode naboskap og omgivelser du trives i?
Godt naboskap
At du bor et sted hvor du har muligheten til å være en del av et sosialt felleskap har mye å si for både helsa og livskvaliteten, og er viktig for å få en meningsfull hverdag. Svært mange eldre trekker spesielt frem godt naboskap som noe som skaper både trygghet og glede i hverdagen.
Kanskje du kjenner på at du gjerne skulle hatt et nærmere forhold til naboene? Eller ser du kanskje for deg at du vil flytte til en litt lettere bolig etter hvert, og vil etablere nye bekjentskaper i det nye nabolaget?
- Det krever noe av oss å bli kjent med nye mennesker, og mange synes det er vanskelig å ta initiativ til kontakt. Her er noen tips til hvordan du kan forsøke å bli bedre kjent med naboene, og bidra til et nabolag som stiller opp for hverandre:
- Det enkle er ofte det beste: Gå en tur i nabolaget hver dag, og hils på naboene. Det vil neppe ta lang tid før samtalene naturlig kommer i gang, og du stifter nye bekjentskaper.
- Husk at de aller fleste av oss er glad for å kunne hjelpe andre. Hvis du allerede kjenner naboene, men gjerne skulle alliert deg mer med dem – ikke vær redd for å være åpen og ærlig!
- Kanskje du ser at det er noe du kan hjelpe andre med i nabolaget? Barne- eller hundepass, eller kanskje du er en kløpper med hammer og sag? Snakk med naboene og si ifra at du gjerne bidrar hvis de trenger hjelp – eller heng opp en lapp i nabolaget som alle kan se.
Er du 55 eller eldre?
I midten av november får du som er i aldersgruppa og er innbygger i Ålesund kommune en SMS med en lenke til en digital undersøkelse. Vi trenger dine innspill til hvordan vi kan gjøre kommunen vår til en god plass å bli eldre i. Les mer om vårt nettverk for aldersvennlig kommune.
Og husk, undersøkelsen er anonym og trygg. Vi vil aldri be deg om å gi oss personsensitiv informasjon som for eksempel navn, e-postadresse, fødsels- eller personnummer og telefonnummer.