Karl Otto Kristiansen
I starten av samme år etablerte kommunen et internt tverrfaglig nettverk for aldersvennlig kommune. Målet med nettverket er å jobbe sammen på tvers av fagområder for å sikre at Ålesund kommune er aldersvennlig. Malin Førde Leine er en del av nettverket fra miljø og samferdsel og har holdt i gjennomføringen av spørreundersøkelsen.
– Undersøkelsen var et første steg i å kartlegge nåsituasjon. Det vil bli flere muligheter fremover for å medvirke til kommunens arbeid med aldersvennlig samfunnsutvikling. Spørreundersøkelsen gir oss en god start og lokal innsikt, slik at vi kan lage enda bedre lokale tiltak, sier Malin Førde Leine.
Om lag 5000 svarte på undersøkelsen
Undersøkelsen ble utført av Respons Analyse i samarbeid med Ålesund kommune. Totalt 15 792 innbyggere over 55 år mottok en SMS med invitasjon til å delta, og 4 842 personer svarte, noe som gir en svarprosent på 31 %.
Spørsmålene var basert på lignende undersøkelser fra andre kommuner, men tilpasset Ålesunds unike forhold.
– Alt i alt kan man si at godt over flertallet av innbyggere over 55 i Ålesund kommune er sosiale, digitale og fysisk aktive.
Hovedfunn
- Bosituasjon: Over halvparten av respondentene bor i enebolig, mens en tredjedel bor i leilighet. Flest eneboliger finnes i tidligere omegnskommuner, mens leiligheter dominerer i sentrum. 74 % mener boligen deres er tilpasset alderdommen, og en tredjedel sier de kan bli boende selv ved dårligere helse.
- Daglige oppgaver og tilgjengelighet: 87 % synes det er enkelt å bevege seg i nærmiljøet, men 19 % opplever offentlig transport som utfordrende. De som bor utenfor sentrum, har større utfordringer med kollektivtilbudet.
- Engasjement i lokalsamfunnet: 55 % engasjerer seg i nærmiljøet, men nivået synker med alderen. Fleksibilitet er viktig for deltakelse i frivillig arbeid, og mange ønsker å bidra med erfaring og kunnskap, men er usikre på hvordan.
- Sosialt liv og fritid: 60 % møter venner eller familie minst én gang i uken. 28% deltar ukentlig på organiserte aktiviteter (som for eksempel idrett, politikk, kor eller trossamfunn), mens 57 % deltar sjeldnere eller aldri. Derimot deltar 42% ukentlig på uorganiserte aktiviteter (som for eksempel tur, klubb, møte venner), og 25% gjør det sjeldnere eller aldri.
- Behov for tilpasning og fremtidige boligønsker: 52 % har ingen planer om å tilpasse boligen sin for alderdommen, mens 48 % tror de vil trenge en annen bolig på sikt. Privat leilighet er det mest aktuelle alternativet, men også kommunale boliger vurderes.
– Vi ser at når vi spør om tilpasning av bolig, planlegging av dette og om man på sikt trenger ny bolig, så er det totalt sett en relativt høy andel som svarer “vet ikke”. Dette er forståelig og fremover håper vi å kommunisere litt mer rundt hvordan folk kan planlegge sin egen alderdom.
Veien videre
Undersøkelsen gir kommunen verdifull innsikt i hva som fungerer bra og hva som kan forbedres for å gjøre kommunen til et mer aldersvennlig samfunn. Dette skal nettverket for aldersvennlig kommune arbeide videre med.