Gerd er frivillig instruktør og trener gruppa på Nørve.I kommunen ble dagen markert internt med et spesielt fokus på å informere om viktigheten av å forebygge fall, som hvert år rammer tusenvis av eldre med dramatiske konsekvenser som hofte- og hodeskader.
– Fall er den vanligste ulykken blant eldre, og kan svekke både helse og livskvalitet. Mange opplever tap av selvstendighet og livsglede etter en skade, sier Manuela Frøland, fagansvarlig fysioterapeut i Ålesund kommune.
Styrke- og balansetrening er blant de mest effektive tiltakene for å redusere fallrisikoen. Ålesund kommune har treningsgrupper som Sterk og Stødig, som hjelper eldre med å styrke både kropp og selvtillit.
Forebygging kan redde liv
Det handler også om å skape trygghet. For mange eldre kan frykten for å falle føre til isolasjon og redusert livsutfoldelse. Ved å ta tak i risikoen tidlig, kan eldre opprettholde både mobilitet og uavhengighet.
– Det er viktig å skape trygge rammer, både hjemme og ute, for at eldre skal kunne leve aktivt og uavhengig så lenge som mulig. Helsedirektoratets anbefaler at voksne over 65 år bør være fysisk aktive minst 150–300 minutter ukentlig. Enkle aktiviteter som å gå tur eller gjøre balanseøvelser hjemme kan gjøre en stor forskjell.
Arbeidet starter hjemme
Vi har alle et ansvar for å sikre trygge omgivelser. Å fjerne snublefeller og sørge for tilstrekkelig belysning er noen av de viktigste tiltakene. Under får du som eldre eller du som familie eller venn noen gode tips.
Her er Frøland og Helsedirektoratet sine tips:
- Hold deg i bevegelse! Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig. Delta i lokale treningsgrupper som for eksempel Sterk og Stødig.
- Snakk med legen om medisiner du bruker, særlig hvis du føler deg ustø.
- Et variert kosthold rikt på kalsium og vitamin D er viktig for sterke bein. Unngå dehydrering
- Alkohol og andre rusmidler øker risiko for fall. Vær særlig forsiktig i kombinasjon med legemidler.
- Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk briller med riktig styrke.
- Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler og god støtte. Unngå tøfler eller sko som lett sklir av
- Husk brodder eller piggsko på glatte vinterdager. Ha strøsand tilgjengelig ved utgangsdøren.
- Tidligere brudd, bruk av steroider, røyking, alkoholbruk og leddgikt er blant risikofaktorer for benskjørhet. Er du bekymret- snakk med fastlegen din.
- Har du bruk for ganghjelpemidler som krykker eller rullator, kan du ta kontakt med kommunen.
- Sørg for et trygt hjem. Ha godt lys i alle rom, særlig viktig mellom seng og bad. Fjern snublefeller som løse ledninger. Fest løse teppekanter eller fjern tepper. Bruk sklisikre matter på badet eller sett opp håndtak på badet. Gode rekkverk i trapp. Husk også inngangsparti og utetrapp. Nyttig sjekkliste for fallfare i hjemmet.
– Med enkle tiltak kan vi sammen bidra til at flere eldre i Ålesund lever et langt, aktivt og selvstendig liv, avslutter hun.