Brannbamsen Bjørnis på besøk i en barnehage sammen med en brannkonstabel Øyvind Gresdal (t.v) og Håvard Kleppe (t.h.).Siden ideen om å ha en trøstebamse i brannbilene til bruk i møte med barn i branner og ulykker oppsto for 12 år siden, har Brannbamsen Bjørnis utviklet seg til å bli en figur alle barn og mange foreldre kjenner gjennom barnehageopplæring, musikk, show, bøker og barne-TV.
Håvard Kleppe er nå konstituert fagleder for personsikkerhet og har de siste tre årene jobbet som forebygger og kommunikasjonsrådgiver i forebyggende avdeling i Ålesund brannvesen.
- Jeg har vært engasjert i Bjørnis siden 2016, da jeg jobbet i Brannvernforeningen og fikk være med å løfte Bjørnis fra et lokalt prosjekt i Trøndelag til en nasjonal satsing.
- Jeg har en 10 % stilling i Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis, i tillegg til jobben i Ålesund brannvesen. Stillingen innebærer å være tekstforfatter og kommunikasjonsrådgiver. I tillegg til barnebøker, er det stort sett jeg som er Bjørnis sin stemme i sosiale medier. Dessuten holder jeg litt foredrag rundt omkring.
Bjørniseffekten påvirker brannsikkerheten
Bjørnis gir veldig gode klemmer!Ni av ti barnefamilier har lært noe nytt eller fått en påminnelse om brannsikkerheten hjemme av Brannbamsen Bjørnis, ifølge en ny studie gjennomført av forskere ved Fire Research & Innovation Centre (FRIC) i Trondheim. Seks av ti har gjort ett eller flere brannsikringstiltak hjemme etter å ha sett, hørt eller lest om brannvesenets populære maskot.
FRIC-studien viser at nettopp målrettet arbeid på flere arenaer er en av suksessfaktorene: Jo flere arenaer barnefamiliene har møtt Bjørnis på, jo flere brannsikkerhetstiltak har de gjort hjemme.
I gjennomsnitt har familiene gjennomført mer enn fire tiltak hver for å sikre seg bedre mot brann. Til sammen har de cirka 1200 respondentene i spørreundersøkelsen studien er basert på, gjennomført over 5000 brannsikkerhetstiltak hjemme etter inspirasjon fra Bjørnis. Blant typiske tiltak er samtaler om brannrutiner hjemme, sjekk av røykvarslere, hvordan man ringer nødnummer 110 og teiping av polene på brukte batterier.
Studien konkluderer med at Bjørnis har ført til en tydelig og dokumenterbar forbedring av brannsikkerheten i norske hjem.
Tror på langsiktig effekt
- Gjennom barna treffer vi også foreldrene, så Bjørnis har en umiddelbar effekt i det forebyggende arbeidet. Men den langsiktige gevinsten er minst like viktig. Jeg er sikker på at barna som vokser opp i dag, vil ha en helt annen bevissthet til brannvern enn tidligere generasjoner har, når de blir studenter, voksne og etter hvert eldre. Det lover godt for framtidas brannstatistikk, sier Håvard Kleppe.
Undersøkelser har vist at eldre har 4 –5 ganger høyere risiko for å omkomme i brann enn andre. Kleppe og resten av staben i teamet rundt Bjørnis håper bamsen kan være mer til hjelp også i arbeidet med å sikre bestemor og bestefar bedre mot brann.
- Ifølge FRIC-studien har 19 prosent av barnefamiliene sørget for brannsikkerhetstiltak hjemme hos andre som f.eks. besteforeldre og oldeforeldre. Her tror vi Bjørnis har et potensial til å bidra enda mer, så denne muligheten blir det spennende å utforske videre, sier Kleppe.
Populær bamse
Rundt 155 brannvesen over hele landet bruker Bjørnis som verktøy i arbeid rettet mot barn og familier, og 75 % av alle barnehager bruker Bjørnis til brannvernopplæring av barna.
I tillegg har Bjørnis titusenvis av følgere i sosiale medier, bøkene om Bjørnis selger godt, og TV-serien på NRK er blant de mest sette av norskproduserte serier for barn. Serien har også startet på dansk og islandsk barne-TV, og flere andre land har meldt sin interesse for konseptet.
- Bjørnis, denne blide bamsen vår, er blitt kjempepopulær. Nå har han fått en ledende posisjon som formidler av brannvernkunnskap til barn her i landet .
- Dette bekrefter Bjørniseffekten som vi tror så sterkt på. Og det forklarer hvorfor vi har satset mye tid og ressurser gjennom flere år på å bruke en bamse i formidlingen av brannforebyggende informasjon til barn og foreldre. Det virker, sier Håvard Kleppe.
Mer informasjon
Tall og fakta for Brannbamsen Bjørnis
Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis