Ålesund kommune endrer samarbeidet med russen

Ålesund kommune har over flere år tatt en aktiv rolle i forbindelse med russefeiringen. Målsettingen har vært å redusere faren for at noe uønsket skal skje under selve russetiden og å forebygge det utenforskapet som oppleves av mange russ. Fra kommende russefeiring vil kommunens involvering reduseres.  

Foto av blå og røde russer som ligger med bena i været på brosteinen i Ålesund - Klikk for stort bileteIllustrasjonsbilde russ


Ålesund kommune sin fremtidige rolle i forbindelse med russefeiring, ble behandlet i hovedutvalget for kultur og oppvekst. Vedtaket ble at kommunen ikke skal ha en aktiv rolle inn i selve russemarkeringen, men dersom russen tar kontakt vil kommunen forsøke å finne et oppholdssted. Fra før hadde saken vært hos Ungdomsrådet som mente kommunen skulle fortsette arbeidet med et tett samarbeid med russepresidentene, politiet og frivillige aktører for å lage ei trygg og inkluderende russetid. 


- Det blir et samarbeid, men i en annen form

Ålesund kommune fortsetter med et styrket rusforebyggende arbeid opp mot russen, gjennom det arbeidet helsesykepleierne og kommuneoverlegen allerede gjør på de videregående skolene. Skolene skal fortsatte kunne benytte seg av kommunens kompetanse innenfor rusforebygging og utenforskap.  
 

Mann ser mot kamera og smiler - Klikk for stort bileteAlexander Wiig privat

- Dette er viktig fordi Ålesund kommune har et ansvar for å fremme ungdommers helse, forebygge rusbruk og utenforskap. Dette gjelder også russen, uavhengig av kommunens form for involvering i russens avgangsmarkering, sier  kommuneoverlege Alexander Wiig.   

Tiltak som ikke gav ønsket gevinst 

Et fast oppholdssted for russen der alle kan samles uavhengig av kjøretøy var ett av tiltakene som Ålesund kommune har vært med å bidra inn i det forebyggende arbeidet.  

Dame ved vannet med hus bak.  - Klikk for stort bileteMinda Myklebust Ålesund kommune

- Vi har hatt samtaler med ungdommen der det er tydelige signaler på at de ser på viktigheten av å ha en fast plass å være som svært sentral for at de skal få en trygg og inkluderende russetid, sier Minda Myklebust, SLT-koordinator (Samordning av Lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak) i Ålesund kommune.   

I 2024 fikk russen benytte Bertel O. Steen tomten, men området ble bare benyttet et fåtalls dager. I stedet hadde en fulle russebusser kjørende rundt i Ålesund og omegn.  

-Etablering av et eget område for russen, har ikke lenger den effekten en ønsker, og vi ser i større grad at de forebyggende tiltakene som blir gjennomført i forkant ikke har ønsket gevinst, sier Myklebust. 

Vi  ser at når russetiden sparkes i gang har det systematiske arbeidet kommunen har gjort i forkant liten verdi under selve markeringen. Vi opplever at at de som danner premisser gjennom selve russetiden er de som er på russebussene og at det er disse som har størst innvirkning på russekulturen i Ålesund. Hva disse mener, hva de gjør og hvordan de gjør det danner mye av grunnlaget for selve russefeiringen. 


Utvikling i feil retning  

De siste årene har det vært en økende bekymring, både lokalt og nasjonalt, for at russetiden har utviklet seg i en uheldig retning:   

  • Vi hører om ungdommer som blir utestengt fra det sosiale fellesskapet på skolen grunnet manglende tilhørighet i en russegruppe.  
  • Vi ser økt bruk av alkohol og illegale rusmidler.  
  • Vi ser at kommersielle aktører som påvirker feiringen og ungdommens hverdag.  
     

En russetid i endring 

I kommunene rundt omkring i landet jobbes det svært ulikt med russefeiringen. Norsk russefeiring skal endres og anbefalingene vil trolig være at kommunene i Norge også tar mer ansvar med å gi russen et eget område for markeringen.  

- Erfaringene fra Ålesund, som er en kommune som allerede har prøvd å ta ansvar for markeringen, viser at en ikke har oppnådd ønsket effekt av de tiltakene som en setter inn, slik russefeiringen har utviklet seg.  I tillegg til videre satsing på holdningsskapende samarbeid mellom ungdommen og  deres foreldre, skolen og  kommunens tjenester, må det sterkere lovregulerte premisser på plass  for slik type feiring. Bare slik kan vi lykkes med å skape en tryggere og mer inkluderende markering, sier Wiig. 

Russen er en særlig sårbar gruppe og derfor har Ålesund kommune over tid jobbet tverrfaglig for å motvirke negative konsekvenser av russetiden. De senere årene har man også sett en endring rundt hvem som kaller seg russ. Russetiden er ikke lenger bare for de som skal markere 13 års skolegang. Russetiden har i større grad blitt en markering for alle - uavhengig av skoletilhørighet, årskull eller lokal tilhørighet.  

SLT-koordinatoren legger til: 

-En russetid i endring, krever også at vi endrer måten vi jobber for å forebygge uheldige hendelser under russetiden. Vi må derfor gjennom et videre samarbeid med russen, skolene og politi se på alternative samarbeidsmåter,  sier Myklebust.   

Russen må selv kontakte kommunen 

Nå ser det mørkt ut for de kommende russekullene med tanke på å få et eget oppholdssted. De må i fremtiden selv etterspørre kommunen om de har et egnet område og det er ingen selvfølge at kommunen kan tilby dette.

-Vi skal ikke slutte å samarbeide rundt russefeiringen, men som kommune skal en ha en mindre aktiv og koordinerende rolle. Hvordan dette samarbeidet skal se ut skal vi finne ut sammen i nær fremtid, sier Myklebust.