Miljø - Rapport - Ålesund havn, Skutvika terminal

Illustrasjons-faksimile fra en rapport.Fylkesmannen i Møre og Romsdal har vedtatt at det skal utarbeides en risiko- og tiltaksplan for to eiendommer som Ålesund Havn KF har disposisjonsrett over i Skutvika. Hensikten er å kartlegge om det blir transportert ut forurensning fra eiendommene til Borgundfjorden.

Risiko- og tiltaksplanen skal:

• Dokumentere miljøtilstanden i forureina grunn på land
  • Vurdere om forureina grunn medfører uakseptabel risiko i forhold til human helse og miljø, inklusive risiko for transport av miljøgifter frå grunn til sjø
  • Vurdere om det er behov for tiltak for å stanse eventuelle tilførslar til Borgundfjorden.

pdfRapport - Ålesund Havn, Skutvika terminal - Bistand i forbindelse med påbud om tiltaksplan.

pdfBakgrunnsnotat fra 2011 om undersøkelse av miljøtilstanden på de to aktuelle eiendommene (Multiconsult)

Innledning

Ålesund Havn KF har disposisjonsrett til to eiendommer i Skutvika i Ålesund kommune, gnr. 200 bnr. 276 og 403. Eiendommen bnr 276 inngår i det som i dag er containerterminalen i Skutvika, mens bnr 403 benyt-tes til vei (Nedre Strandgate) og parkeringsarealer litt lenger øst i Skutvika.

Bnr 276 var tidligere delvis nyttet til skraphandlervirksomhet. Denne aktiviteten omfattet håndte-ring av mye avfall, og noe av dette er etterlatt (dumpet i strandkanten) på stedet. Området er an-tatt å ha vært en vesentlig kilde til forurensning av Aspevågen (sedimenter), og Fylkesmannen me-ner det er grunn til å tro at forurensning fra grunnen i området fortsatt lekker ut til resipienten.

Bnr 403 inngikk med en mindre del i det som var Florvåg Verft, men mesteparten av eiendomsarea-let er innvunnet ved utfylling i sjø og har i tidligere tid ikke vært disponert til noen type forurensende aktivitet.

Fylkesmannen har gitt hjemmelshaver, Ålesund kommune, pålegg om å undersøke miljøtilstanden i grunnen på eiendommene, med fokus på å kartlegge, vurdere og eventuelt stoppe utlekking og spredning av forurensning til resipienten, Aspevågen. Som nevnt disponeres eiendommene av Ålesund Havn, og pålegget er videresendt hertil.