Har du fått gratis HPV-vaksine?

ill: vaksine med sprøyteFor de unge kvinnene som har tatt imot tilbud om gratis HPV-vaksine haster det nå å få satt siste dose. Ta kontakt med helsestasjonen!

Har du tatt imot tilbud om gratis HPV-vaksine for unge kvinner? Alle trenger tre doser for fullverdig beskyttelse. Siste dose må tas før 1. juli for å få den gratis, og det må være minst fem måneder mellom andre og tredje dose.

Dette betyr at det begynner å haste hvis du ikke allerede har fått siste dose! Vi anbefaler alle å ta ALLE dosene, for best mulig beskyttelse.

Dersom du kun har tatt én dose, kan du fortsatt rekke å ta dose to gratis. Da kan du betale for tredje og siste dose selv.

Ta kontakt med helsestasjonen for å avtale vaksine:

• Moa helsestasjon på telefon 70 16 45 40.
  • Blindheim helsestasjon på telefon 70 16 40 20.
  • Sentrum helsestasjon på telefon 70 16 43 20.

Hvis du skal ta vaksine etter 1. juli, og betaler selv, kontakter du fastlege eller helsestasjon for vaksine.

Hvem får gratis HPV-vaksine?

Dette gjelder HPV-vaksine til unge kvinner født i 1991-1996, et program som avsluttes til sommeren (ikke HPV i barnevaksinasjonsprogrammet).

Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.  Den kan også gi delvis beskyttelse mot infeksjoner ved noen andre HPV-typer. Derfor anbefales HPV-vaksine til alle unge kvinner som ikke tidligere er vaksinert.

Les mer om HPV-vaksina og vaksinasjonsprogrammet (Folkehelseinstituttet)

Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6 -12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018. 2. dose gis minst 1 måned etter 1. dose. Siste dose gis minst 5 måneder etter 2. dose. Tredje dose må være tatt innen utgangen av juni 2019 for at denne skal være gratis.