Verdens toalettdag

utedoVisste du at det finnes flere folk i verden som har mobil enn tilgang på toalett? I dag er det verdens toalettdag og vi oppfordrer deg til litt refleksjon på do.

Det finnes nærmere 2,5 milliarder mennesker som ikke har tilgang på skikkelige sanitære anlegg. 1 milliard gjør fra seg ute, noe som igjen er med på å spre sykdom og å gjøre barn og kvinner ekstra sårbare.

I vår del av verden er problemet miljørettet. Norge har gode toalettforhold, og avløpsvannet blir renset før det slippes ut i naturen. Men mange av oss mangler dessverre dovett og bruker fortsatt toalettet som avfallsbøtte, og de fleste er nok ikke klar over konsekvensene. For hvert år kaster vi mange tusen tonn boss i do!

Det du kaster i do blir boss i sjøen

I Norge er sanitæravfall en av hovedkildene til marin forsøpling, og bomullspinner er en av verstingene. Hvert år finner nemlig frivillige ryddere her til lands store mengder sanitæravfall og da spesielt den såkalte Q-tipsen.

Toalettbesøk gir ofte anledning til refleksjon og ettertanke. Vi oppfordrer derfor, spesielt i dag på verdens toalettdag, å ta deg en liten tenkepause på do. Tenk hvor heldige vi er som har velfungerende toaletter og tenk hvordan DU kan bidra ved å vise dovett. Det er skikkelig lett å gjøre rett: bare tiss, bæsj og dopapir skal i do! Alt annet er boss og skal i bossbøtten.

hvorfor markerer vi verdens toalettdag?

Verdens toalettdag er en av de nyeste FN-dagene. Den har blitt markert av sivilsamfunnsorganisasjoner i en årrekke, men i 2013 vedtok FNs generalforsamling resolusjon 67/291, som oppfordrer alle medlemslandene til å satse på utbygging av gode sanitærforhold for sine innbyggere. Verdens toalettdag har siden den gang blitt markert som en offisiell FN-dag.