El-sykkelbiblioteket åpner

Dame i rød jakke sykler fort i en tom gateMandag 30. september kan du endelig låne deg en el-sykkel på Ålesund bibliotek.

Syklene er endelig på plass og det er montert nye sykkelparkeringer for anledningen. Lån av syklene er gratis, men du som låner må betale et depositum på 1000 kr. Da er sykkelen din i "to" uker.

Mette Aaram Ringstad, biblioteksjef i Ålesund kommune er mer enn klar.

- Biblioteket er en møteplass og deleplass. Vi ser at biblioteka i stadig større grad låner ut og legger til rette for deling av mer enn bøker, og vi er glade for å kunne bidra til mer sykling og mer bærekraftig transport i Ålesund.

Bærekraftig satsing

Under Europeisk Mobilitetsuke 2019 fikk ordfører, politikere, representanter fra NTNU, Norsk Maritimt Kompetansessenter og Ålesund parkering AS testet syklene.

-  Sykkel er bra både for innbyggerne, for byen og for miljøet, sier ordfører Eva Vinje Aurdal som har sin egen el-sykkel og vet hva hun snakker om når hun sier at dette er en fin måte å komme seg rundt på.

Ålesundregionen er også den første norske regionen som ble en del av FN-nettverket for smarte og bærekraftige byer. Som en del av det, har FN programmet United for Smart and Sustinable Cities (U4SSC) sett nye Ålesund i korta på over hundre ulike punkt. Noe av det det skåres dårligst på gjelder nettopp bærekraft, i form av transport, bruk av sykkel og sykkel-deleordning.

Ordførar i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, sier analysen fra FN er med på å gi retning og mål for utvikling og drift av kommunen - og et resultat er el-sykler på biblioteket.

- Dette er en måte å spre tankegangen om Smart City helt inn i hverdagen til folk. Vi håper ordninga med utlån av el-sykler vil gjøre det lettere for folk å få testa ut el-sykler og at det kan bli flere som bruker sykkel som transportmiddel.