Nyheter fra Ålesund kommune

Europeisk Mobilitetsuke 2019

Skrevet .

nyhetsbilde I september vil vi sette ekstra fokus på hvordan nettopp du kan komme deg fra A til Å.

Europeisk Mobilitetsuke er en kampanje for bærekraftig urban mobilitet som arrangeres 16. - 22. september hvert år i flere byer i Europa.

I løpet av september, og spesielt under denne uka, skal vi i Ålesund fylle byen vår med aktiviteter som skal synliggjøre fordelene med å reise miljøvennlig.

Vi skal blant annet heie fram de som reiser miljøvennlig og inspirere deg til å velge en ny måte og forflytte deg på - kanskje gjøre det litt enklere også?

Målet er å motivere til miljøvennlige reiser og vise hvordan byen vår kan bli når vi lager mer plass til mennesker og aktiviteter, og mindre plass til biler.

sykkelbyen ålesund

IGpolaroidSykle

Ålesund har ambisjoner om å bli en god sykkelby. Før mobilitetsuka, under og etter vil du kanskje få hjelp til å ta sykkelen fatt. Kanskje el-sykkelen til og med?

Sykkelparkering i sentrum

Ålesund kommune i samarbeid med Ålesund parkering AS, Ålesund Sentrumsforening, Ungdomsrådet og flere aktører har arbeidet med prosjektet "Sykkelsatsing i bysentrum".

Flere sykkelparkeringer og reparasjonspunkt, samt skilt, vil denne høsten komme opp i sentrum. Dette er et strakstiltak tiltak for Bybakken Ålesund.

I vårt digitale kart kan du se oversikt over plassering. Sykkelparkeringene som er markert grønn er allerede på plass og vi vil oppdatere kartet underveis.

 

Bli med på sykkeltur med sykkelkoordinatoren vår

Har du el-sykkel? Møt opp på innfartsparkeringen på Moa (ved skatebana) lørdag 21.september kl. 11:00 og bli med på sykkeltur til Skansekaia i sentrum kl. 12:45. Da blir det fest på Dronning Sonjas plass!

Sykkelkoordinatoren vår vil fortelle om planene for sykkel og kollektiv, og gi deg tips om gode sykkeltruter i byen vår.

Her er det ingen påmelding, det er bare å møte opp!

Finn forslag til sykkelruter

Prøvekjøre elsykkel er et prosjekt som ble opprettet for å synliggjøre bærekraftige transportløsninger ved å gi flere erfaring med ulike transportmider. 

Prosjektet drives av Naturvernforbundet Hordaland, med støtte fra kommuner, fylkeskommune, stat, bedrifter, fond og frivillige. Men du som innbygger i Ålesund kan også søke om sykkelruter i byen vår gjennom kartet under.

Trykk på kartet.

provekjore

Lån en el-sykkel på biblioteket

Formannskapet sa ja og nå kan du snart låne en el-sykkel på Ålesund bibliotek.

- Dette er en ordning for at flest mulig skal få prøve e-lsykkel i en liten periode, en til to uker, for å finne ut om dette er noe for dem. Biblioteket kommer også til å låne ut ulike typer sykler, for å vise frem mulighetene, sier biblioteksjef Mette Aaram Ringstad.

Les mer om utlånsordningen og hva som skal skje på biblioteket sin hjemmeside.

Fra bil til buss

IGpolaroidBuss

Ved å legge til rette for å reise kollektivt ønsker vi at flere vil i fremtiden velge bussen fremfor bilen. Eller kanskje kombinere de to?

Reis så mye du vil for 130,-

Fra søndag 16. til 22. september ønsker vi å gi tilbake til alle de som velger å reise kollektivt, og kanskje en liten bonus for alle de som ikke gjør det, for nå kan du reise så myyye du vil med hurtigbåt og buss i Ålesund, Sula og Giske.

Mobilitetsukekortet koster kun kroner 130,- og du kan kjøpe det i FRAM-appen fra mandag 16. september!

Mobilitetsukebilletten er en periodebillett, så man må velge Periodebillett i appen først, så kommer billetten opp i lista over tilgjengelige periodebilletter.

Uten navn 2

Pendlerparkeringer

Under fjorårets mobilitetsuke åpnet Ålesund parkering AS sin første og gratis innfartsparkering på Moa. Har du testet den? Den er i alle fall smekkfull ser vi!

Under årets mobilitetsuke åpner vi en ny innfartsparkering - følg med!

Miljøvennlig til kamp

Ikke minst blir det enklere å ta bussen når du skal på kamp. Aafk setter opp gratis buss allerede fra NTNU til Color Line Stadion på kampdager.

Vi er i gang med et samarbeid med AAFK og Ålesund parkering AS om et utvidet tilbud i tillegg til fokus på gange og sykling.

Under mobilitetsuka er det to hjemmekamper:

  • AAFK - KFUM onsdag 18. september kl. 18.00
  • AAFK - Notodden søndag 22. september kl. 18.00

Vi kan love gavedryss i pausene til de som har valgt å ta buss eller sykle til kamp!

Utover vanlige bussruter på kampdag er følgende satt opp:

  • Moa avg. 16:45 – 2 busser
  • Moa avg. 17:00 – 2 busser
  • Moa avg. 17:30 – 2 busser 
  • Hessa (Sævollen) avg. 16:45 – 1 buss
  • Hessa (Sævollen) avg. 17:25 – 1 buss
  • Kverve avg. 17.00 og 17.30
  • Etter kamp kjører en buss til Hessa, Kverve og fire busser til Moa.

Gå-aksjon

IGpolaroidGå

Allerede 40 klasser er klare for å gå, sykle eller rulle til skolen - fremfor å bli kjørt til døra!

Utfordre dine barn, elever, lærere og så videre til å reise miljøvennlig til og fra skolen. Premier blir det også!

Avsluttes med bylørdag

IGpolaroidFest

Vi skal i lag med NTNU, Uteguiden, Ålesund Taxi, Rydd Møre og Ålesund sentrumsforening markere mobilitetsuka med en bylørdag!

Her er det mye som skal skje og vi håper dere vil være med på festen. Hold deg oppdatert i facebookarrangementet vårt her.