Ålesund besøkte vennskapsbyen i Italia

Vennskapsby i Italia1. mai 1969 ble den første bacalao-festivalen arrangert i Italia, og fisken var levert fra bedrifter i Ålesund. Nå, 50 år etter, ble vi igjen med på festen.

Allerede tilbake i 1969 var det representanter fra klippfiskleverandørene i Ålesund og det var starten på et langt vennskap mellom Ålesund og Borgo a Mozzano. Byen ligger i det populære vindistriktet Toscana og tusenvis av nordmenn har besøkt den populære festivalen som har hatt opp mot 15 000 besøkende på en dag.

I 1979 var Ålesund kommune for første gang representert på festivalen og året etter i 1980 underskrev daværende ordfører Olav Balsnes den formelle vennskapsbyavtalen mellom Ålesund kommune og Borgo a Mozzano.

Eva får blomster av ung pike

Nært samarbeid

Etter 1980 har det vært et nært samarbeid. Med utveksling av besøk mellom kommunene og  gjensidige kulturelle utvekslinger mellom kor og korps.

Denne uken ble det markert at det er 50 år siden bacalao-festivalen startet og ordfører Eva Vinje Aurdal var invitert til å ta del i feiringen. Også tidligere ordførere var invitert og bidro til at Ålesund kommune var godt representert på jubileet.

- Det har vært noen fantastiske dager i Borgo a Mozzino og jeg er overveldet over den gjestfriheten vi har blitt møtt med av folkene i Borgo og Lucca. Jeg har fått oppleve at vårt samarbeid blir satt stor pris og jeg håper at vi kan utvikle det gode samarbeidet videre, forteller ordføreren. Representantane fra Ålesund