Om høringer
Offentlig høring benyttes i behandlingen av både store og mindre saker. Ved høringer ber den offentlige instansen om skriftlig tilbakemelding fra de som er særlig berørte parter, før det fattes en beslutning. I enkelte tilfeller kunngjøres også saker hvor det bare er ønskelig med innspill fra innbyggerne.
I kommunene er høringer om reguleringsplaner, bebyggelsesplaner og kommuneplaner lovregulert i Forvaltningsloven og Plan- og bygningsloven. Videre skal blant annet budsjett- og økonomiplaner ut på høring i henhold til kommuneloven I tillegg kan høringer gjennomføres uten særskilt lovhjemmel, både etter politisk og administrativt initiativ.
Høringsinstanser
- Lovpålagte høringer: I høringsbrevet opplyses det spesielt om hvem som er formelle høringsinstanser/berørte parter.
- Ikke- lovpålagte høringer: Høringen er i utgangspunktet åpen for alle. Spesielt berørte parter, kan oppfordres til å delta
Saksgang
- Forarbeid:
Saken utredes og forslag legges ut på høring. - Utsendelse:
Varsel om høringen kan du lese på kommunens nettside og i kommunens fellesannonse i Nytt i Uka på onsdager. Du kan også abonnere på RSS-feed på høringer fra nettsiden. Høringsdokumentene publiseres på kommunens nettside. Papirutgaver legges ut på Servicetorget og på biblioteket. Prosessene gjennomføres parallelt. - Høringsperioden:
Du kan gi din høringsuttalelse elektroniske via skjema for e-høring eller på e-post til Servicetorget, eller manuelt per post. Alle høringsuttalelser blir post og journalført, og de blir publisert på internett på kommunens postliste. - Oppfølging av høringsuttalelser:
Når høringsfristen er utgått, lages det et sammendrag av høringsuttalelsene som tas inn i saksutredningen. De er da med i grunnlaget for rådmannens forslag til vedtak. For ikke lovpålagte høringer kan en alternativ framgangsmåte være at det lages en oppsummering. - Publisering av vedtak/klageadgang:
Publisering av vedtak/klageadgang og eventuell oppsummering gjøres på kommunens nettside og i kommunens fellesannonse i Nytt i Uka på onsdager.
Veiledning
Veiledning til deg som skal gi en høringsuttalelse
- Skriv kort og rett fram.
- Unngå byråkratisk ordbruk.
- Skriv forslag til konkrete endringer.
- Skriv synspunkter først, deretter begrunnelser
- Bruk henvisninger i teksten, ikke gjengi høringsforslaget
- Ta kontakt med saksbehandler om du har spørsmål eller behov for veiledning.
Høringsuttalelsen din kan du sende elektronisk via skjemaet for e-høring eller sende på e-post
Klageadgang
Kommunestyrets vedtak kan påklages til fylkesmannen i Møre og Romsdal innen 3 uker fra denne kunngjøringen.
Klagen sendes Ålesund kommune, VH Plan og bygning, Postboks 1521, 6025 Ålesund eller til , jfr. Plan- og bygningslovens § 27-2 og Forvaltningslovens § 32.
Krav om erstatning etter Plan- og bygningslovens § 32 og Forvaltningslovens § 42 må framsettes senest 3 år etter kunngjøringen.