Gangvei, særskilt anlagt bane for gående i veitrafikken, enten langs en kjørevei eller i kort avstand fra denne
Fortau, de deler på en eller begge sider av en gate eller vei som i første rekke er forbeholdt gående trafikanter, skilt fra kjørebanen med kantstein. Gående plikter å bruke fortauet. Sykling på fortau er tillatt når trafikken av gående er liten. Den må ikke føre til fare for gående, som heller ikke må hindres eller forstyrres.
Sentrale tjenester
Ålesund kommune har ansvaret for å drifte, vedlikeholde og rehabilitere belysningen langs kommunale veier, samt for noen fylkeskommunale -og riksveier i Ålesund, samt belysning på offentlige torg og plasser.
Feilretting
Her kan du se hvor lang tid det makismalt skal ta å rette ulike typer feil på vei- og gatebelysning langs de kommunale veiene, og hva som regnes som normal reperasjonstid. Det er i vinterhalvåret gatelysene trengs mest, og det er tatt hensyn til i planleggingen av vedlikehold.
Type veilys
|
Lavsesong
(1.april - 31.august).
|
Høysesong
(1.september - 31. mars)
|
Gatelyskretser langs hovedveier (flere enn tre lys i rekke). |
2 uker etter innmeldt feil (normalt 5 arbeidsdager). |
1 uke etter innemeldt feil (normalt 3 arbeidsdager). |
Gatelyskretser i boligfelt, gang- og sykkelstier, fotgjengeroverganger(flere enn tre lys i rekke).
|
3 måneder etter innmeldt feil (normalt 4 uker). |
1 måned etter innmeldt feil (normalt 2 uker). |
Enkeltstående gatelys langs hovedveier (inntil tre lys i rekke. |
3 uker etter innmeldt feil (normalt 2 uker). |
1 uke etter innmeldt feil (normalt 3 arbeidsdager). |
Enkeltstårende gatelys i boligfelt (inntil tre lys i rekke). |
3 måneder etter innmeldt feil (normalt 4 uker).
|
måned etter innmeldt feil (normalt 2 uker). |
Utførelse av serviceoppdrag. |
3 måneder etter innmeldt feil.
|
1 måned etter innmeldt feil. |
Meld fra om feil
Ved feil på gatelys kan du melde fra slik
Dersom du skal grave nær eller inntil kommunal veggrunn må du ha en godkjent gravetillatelse fra kommunen.
Graving utenom veggrunn anbefaler vi at du også søker om, slik at du får oversikt over lale ledninger som finnes i området, samt at gravingen blir registrert for ettertiden.
Hva regnes som kommunal veggrunn?
Kommunal veggrunn er all veggrunn i henhold til Veglova § 1, som er åpen for alminnelig ferdsel og vedlikeholdes av Ålesund kommune.
Kommunal veggrunn er i denne forbindelse også inkludert privat grunn som disponeres av kommunen til veg- og trafikkformål. Som veg regnes også fortau, snuplass, opplagsplasser, holdeplasser, parkeringsplasser, bruer, grøntanlegg, veggrøfter og annet som står i forbindelse med veg.
Krav til søker
Før du søker
Les graveinstruks for graving i offentlig veg
Sjekk hva som kreves for området du skal grave i:
Skal du grave i friområde eller vegskråning?
Når det skal graves gjennom et område der eksisterende vegetasjon skal tilbakeføres er det spesifikke hensyn som skal ivaretas. Veilederen under gir en gjennomgang av hvordan jorden skal håndteres for at vegetasjonen skal vokse tilbake fortest mulig.
Se veileder for gravearbeid i friområder og vegskråninger.
Unngå spredning av uønskede fremmede plantearter
Når det graves og jordmasser flyttes, må man påse at man ikke sprer uønskede fremmede plantearter.
Jordmasser og plantemasser infisert med fremmede arter skal håndteres på en forsvarlig måte i henhold til § 28 Aktsomhetsplikten i Naturmangfoldloven og Forskrift om fremmede organismer.
Når et arbeid planlegges skal området gjennomgås for uønskede fremmede plantearter. Om det finnes uønskede plantearter skal dette fylles ut i skjemaet «Analyse og tiltaksplan for uønskede arter» og leveres sammen med gravesøknaden. Om det ikke finnes uønskede arter skal dette kommenteres i gravesøknaden direkte.
Bingsa er et godkjent mottak for både plantedeler og jordmasser infisert av uønskede plantearter. Andre deponiplasser kan også være godkjent om det følger premissene for forsvarlig håndtering av de aktuelle plantene.
Skal du arbeide nær trær?
Vi har som mål å sikre Ålesunds trær.
Når det skal graves eller arbeides nær trær skal det tas hensyn til røtter, stamme og trekrone. Vi vil unngå å svekke livslengden på trærne, skape risikotrær eller gjøre dem sårbare for sykdom og skadedyr.
Sjekk veiledning for arbeid nær trær og krav for rigg- og anleggsarbeid (pdf) når du planlegger arbeid på kommunal grunn. Du må utarbeide en plan for arbeidet som skal følge med din gravemelding eller søknad om arbeidstillatelse.
Alle gravearbeider skal skje utenfor trekronenes ytre avgrensning (dryppsonen), og minst 5 meter fra stammen. Avhengig av topografi og åpne plenarealer med trær kan kravet om avstand være større. Graving innenfor en 20 meters hensynssone skal utføres i samråd med forvaltningsenheten. Gravearbeider under trekrona skal utføres med luftspade, eller andre metoder etter avtale. Det kan kreves oppsyn av arborist ved graving under eller rundt trekrona.
Etter
Det skal leveres inn loggbok for arbeidsvarsling samt ferdigmeldingsskjema til vegholder etter at graveområdet i kommunal veggrunn er ferdigstilt.
Søknad
Skjema for gravemelding, loggbok, ferdigmelding
Analyse og tiltaksplan for fremmede arter
Pris
Se pris for gravemeldinger
Saksbehandling
Flere etater skal gi tilbakemelding og underskrive før gravemeldingen/-tillatelsen godkjennes av Virksomhet for veg, anlegg og park. Behandlingstid er på ca 3 virkedager.
Unngå ulykker i din gate eller veg - klipp hekker og busker ved din eiendom, slik at bilistene ikke overser syklister eller gående.