Oppstart serveringsted - serveringsbevilling

Den som ønsker å drive et serveringssted, må først søke om serveringsbevilling. Det er bevillingshavers ansvar å påse at serveringsbevilling foreligger før stedet åpnes for publikum.

Bevillingshaver er den som har det økonomiske ansvaret for virksomheten. Bevillingshaver kan være en fysisk eller en juridisk person, for eksempel et aksjeselskap.

Et serveringssted er et sted hvor det foregår servering av mat og/eller drikke, og hvor forholdene ligger til rette for fortæring på stedet. Eksempler på serveringssteder er restaurant, kafé, konditori, overnattingssted med frokostservering, gatekjøkken (også der serveringen foregår gjennom luke i vegg), pub. Grensen mellom bevillingspliktig gatekjøkken og bevillingsfri kiosk trekkes ved alminnelige kioskvarer. Gratis servering krever ikke serveringsbevilling.

Søknad

Søknad om bevilling for servering, salg og skjenk av alkoholholdig drikk.

Søknader behandles fortløpende. I henhold til serveringsloven skal kommunen ta stilling til bevillingssøknaden så raskt som mulig og senest innen 60 dager med mindre særlige grunner foreligger.

Vilkår

Det er melde- og registreringsplikt til Mattilsynet. Plikten til å gi melding er generell og gjelder alle typer virksomheter, både av kortvarig og permanent karakter. Eget skjema fås ved henvendelse til Mattilsynet. Søker er selv ansvarlig for å melde fra til Mattilsynet, Pb. 383, 2381 Brumunddal. Tlf 70 11 13 00

En har krav på å få bevilling dersom vilkårene i serveringsloven er oppfylt, og det ikke foreligger andre forhold av ”politimessige hensyn” som gjør det utilrådelig at bevilling gis.

Serveringsstedet skal ha en styrer med stedfortreder som har det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet.Det stilles krav til vandel for personer tilknyttet virksomheten.

Bekreftet kopi av bevis for bestått etablererprøve for serveringsstedets styrer. Skatteattest for den hvis regning virksomheten drives (den som søker bevilling).

Klage

Kommunens vedtak etter serveringsloven kan påklages til fylkesmannen. Klagen sendes til Ålesund kommune Postboks 21, 6025 Ålesund.

Lovhenvisning

Lov av 13. juni 1997 nr 55 om serveringsvirksomhet (serveringsloven), kap. 2 ”Tillatelse til å etablere serveringssted”

Den som får bevilling må forholde seg til:

• Lov av 13. juni 1997 nr 55 om serveringsvirksomhet (serveringsloven ),
  • Ålesund kommunes forskrift om åpnings- og skjenketider.