Nettstedskart |English|
Ålesundkommune logo 246px
Ålesundkommune logo sidestilt 50h

Statuer og minnesmerker i Ålesund

Rundt om  i Ålesund står en rekke statuer, minnesmerker, bautaer, skulpturer og relieff. Her følger en oversikt.

 

Oversikt statuer, minnesmerker, relieffer i Ålesund

thumb_Kristofer-Randers003-siluette

(Ole) Kristofer Randers stod opprinnelig på Rønneberghaugen men ble flyttet opp til byfjellet Aksla (ved Fjellstua). Da hadde statuen også stått en tid sør for Ålesunds aldershjem på det skrånende grøntområdet mellom Borgundvegen og Nørvegata. Opprinnelig ble den satt opp på Rønneberghaugen i 1951.
Det er nok først og fremst en hyllest til lyrikeren og friluftsmannen (Ole) Kristofer Randers f.1851 dette,. Vi kjenner ham nok best som forfatteren av "Søndmøre reisehaandbog" eller "Randers-boka" og minnes ham for å være mester for bysangen "Unge skudd på Norges byers stamme".
Statuen er laget av Arnold Haukeland f. 1920.

thumb_kniven-siluette

Bak Fjellstua står Kniven (Fløyen).  Alt etter været viser den vindretningene.
Den ble satt opp rundt 1861-1863.

thumb_avisgutt-siluett

”Avisgutten” ble gitt som gave fra Sunnmørsposten til Ålesund by i 1998.

Skulpturen er laget av Arne Martin Hansen og står midt i Kongens gate "gågata" i byen.

thumb_fiskergutte-skaarungen-siluett

Den største skulpturen som står på Apotekertorget midt i Ålesund er fra 1967,  laget av billedhoggeren Knut Skinnarland f. 1909. 

Vi kaller den Fiskergutten men kunstneren kalte den selv for ”Skårungen”,  og gutten er symbolet på ungdoms glød og forventning til framtida.
I en mindre utgave av Ålesund gitt denne "Skårungen" til vår vennskapsby Akureyri på Island.

thumb_Fiskerkona_siluette2

Til ære for alle konene som arbeide med salting av sild, ble den andre skulpturen -”Sildekona” - reist. Den var en gave til Ålesund kommune fra privatpersoner og firmaer. Den er laget av skulptør og maler Tore Bjørn Skjølsvik, og ble satt opp i 1991. Dette er den andre av to skulpturer som har sin plass på Apotekertorget midt i Ålesund.

thumb_Hundevakta2b

Skulpturen Hundevakta av Arne Martin Hansen er reist til minne om Krigsseilerne.

thumb_IGNIS_siluette

Bybrannmonumentet ”Ignis” består av fire sorte og hvite søyler. Det viser gamle fotografier fra tida etter bybrannen i 1904. Den som ser etter vil også oppdage ”byhistorikere” anno 2010. Monumentet er laget av Ole Lislerud og ble avduket i forbindelse med bybrannmarkeringen i 2004.

thumb_Nasjonalmonumentet-Englandsfarten-EAT0092

Ytterst på Skateflukaia ligger Nasjonalmonumentet over Englandsfarten 1940-1945.

Under 2. verdenskrig gikk Ålesund under betegnelsen "Lille London" på grunn av all illegal motstandsaktivitet i byen og fordi så mange klarte å rømme til England via Ålesund. Monumentet ble avduket 8. mai 1995 av H.K.H. Kronprins Haakon, og er laget av den sunnmørske billedhoggeren Ola Stavseng.

thumb_alvekongen-siluette

Skulptur i Ceramite-betong på 4,5 meter ”Oberon”  kongen av alvene av skulptør Boge Berg.

thumb_De-falne-Siluett-Bjarte

Foran Ålesund kirke står minnesmerket  ”De falne til minne” av Finn Eriksen f. 1909. Det ble avduket i 1950.

thumb_Gangerolv-Bjarte-Alnes2010_siluette

I 1863 laget den franske billedhoggeren Arséne Letellier Rollon-skulpturen i granitt, oppsatt i en park i Rouen i Normandie. I 1911 var det tusenårs-markering av grunnleggelsen av hertugdømmet Normandie i Rouen. Da kom idéen om å sende en hilsen til Rollons (Gange Rolvs) fødetrakter i form av en bronseavstøpning av statuen hans. Den ble godt mottatt her i byparken i Ålesund i september 1911.  I 1996 var det ny markering i Normandie og siden da har Ålesund og Ville d´Eu  ved Seine i Normandi hatt nær kontakt.
En tredje statue "replikk" er satt opp omtrent på samme tid i Fargo - Nord-Dakota. Den er ustyrt med følgende tekst: "Noormannere Forenet for Verdensfreden, Rollon - født 860 e.Kr. på Møre, Norge. Grunnlag hertugdømmet Normandie i 911. Hans linje gjennom Wilhelm Erobreren ble det engelske kongehus i 1066 og det norske i 1905. Monumentet er gave fra Normandie-samfunnet til det norskættede i Amerika i 1912. "

thumb_siluette-je-devold-Ambrosia-toennesen Byste av Johan Edvard Devold laget av Ambrosia Tønnesen. Devold tok seg av   særlig og på eget initiativ - tilsynet og vedlikeholdet av byparken etter at den var anlagt i 1885. Han var et ekstra aktivt og interessert medlem av Aalesunds Byselskab. I en årrekke var Devold å se i Parken, der han sammen med sine medarbeidere Bernt Brunstad og Peter Hole sørger for å holde parken så fin og velstelt som mulig. Og ikke gikk han der bare med rive og hakke, men i sitt testamente ga han 40.000 kroner til et legat, der renteavkastningen skulle gå til vedlikehold av Parken og beplantninger i byen. Devold døde i 1916 og 7. juni 1931 ble bysten avduket av stortingsmann Anton Alvestad. Ambrosia Tønnesen var selv tilstede ved avdukingen og høstet mange lovord for skulpturen.
thumb_Boekkeren-Bjarte-Alnes2010_siluette

På Harald Torsvik plass foran Sparebanken Møre står skulpturen ”Bødtkeren”, en gave fra Sparebanken Møre til Ålesund kommune til byens 150-års jubileum i 1998. Kunstner er Olav Leon Roald.

thumb_Fjording-Utstillingsplassen-EAT002-siluette Fjording utstilt på Utstillingsplassen i Ålesund.
thumb_guttmedspannogspade-EATb Gutt med spann og spade av Friz Røed f. 1928. Første gang satt opp ved Harald Torsviks plass. Den lille statuten står i dag ute i ved lekeplassen opp mot rundkjøringa før broa over Steinvågsundet.
thumb_Soester-bror Søster og bror av Odd Hilt f.1915.  Står ved St. Olavsplass og ble satt opp 1961. Bronseskulpturen er en gave til byen fra Aalesunds Sparebank.
thumb_mkene-siluette-EAT Måker i flukt. Står nede ved Ålesundet (Notenesgata). Laget av Nic. Schiøll. Skulpturen ble signert i 1955. Det kom først opp nede mot Skansekaia. I 1965 ble skulpturen påkjørt, skadet, reparert og flyttet til ny sokkel på nytt sted. 
thumb_ut-mot-havet-siluette

Skulpturen ved benkene nederst på torget, ”Mot Havet”, også kalt Buholmmonumentet, er laget av Kirsten Kokkin.

Den vakre skulpturen av kvinne som ser utover havet etter sine ble avduket 6. juni 1989. Den er reist til minne om 33 fiskere som omkom under en storm i 1885. 29 enker og 113 barn satt igjen alene, de aller fleste fra området Buholmen og Røysa.

thumb_Per-Bolstad-statue-Bjarte-Alnes-201001 Per Bolstad av Kari Rolfsen f.1938. Relieffet av musikeren, komponisten og ålesunderen står på Per Bolstad plass (Kongens gate). Det ble avduket i 1974. Opprinnelig ble det satt opp på Kiperviktorget.
Kjetta-som-var-saa-fael-til-a-ete_EAT2 Kjetta som var så fæl å ete, av Skule Waksvik (f. 1927). Den stod først på Harald Torsviks plass og ble satt opp i 1966.  Den ble i sin tid betalt av Borgund sparebank og plassert utenfor deres hovedbygning.
Bauta knyttet til keiser Willhelm II I byparken står en bauta knyttet til Keiser Wilhelm II. Den er laget av Lars Utne f. 1862. Høytidelig avduking var 5. juli 1910. PÅ bautaen er det et relieff av Keiser Wilhelm II i profil. 
Den er finansiert gjennom gaver til "byens brave borgere", som Harald Grytten beskriver dette i sin artikkelsamlingen fra Aalesunds museum  "Skulpturer og relieff i Ålesund" i 1979.
thumb_gave-villede-EU

Gave fra Ville d´Eu, Normandie ved 150 årsjubiléet til Ålesund by i 1998.

Portrettbyste_Peder_Elibert_Tonning

Peder Elibert Tonning i museumshagen ved inngange til Aalesund museums hovebygning. Portrettbyste av forretningsmannen og konsulen som var født i Ålesund i 1847 og som døde i Santander i Spania i 1927. Elibert Tonning hadde kulturelle interesse, og ikke minst lå museumstanken ham på hjertet. Da han døde ugift i 1927, ble det - etter slektninger, ansatte og tjenere hadde fått sitt - ved testamentarisk legat lagt et viktig fundament for Aalesund Museums virksomhet. Museumet tok initiativet til å lage bysten av han. Den er utført av billedhoggerinnen Ambrosia Tønnesen (ca 1941). Hun var da 82 år gammel.


Statue Color line stadion
Skulptør og maler Tore Bjørn Skjølsvik har laget statuen "Fotballspilleren" utenfor Color Line Stadion. Den er utformet med John Arne Riise som inspirasjon og modell.
Giver er Olav Nils Sunde og den kom opp i 2007.
thumb_Raadyr_copy_webbilde Rådyret ved Tusentrappa er laga av Nic.Schiöll f. 1901 som har forma rådyret. Kjøpman Reidar Nilsen kjøpte det og forærte det til byen. Det har stått i Kongens gate siden 1960.
Klovn Klovn av Nina Sundbye (f. 1944).  Står i Notenesgata vest for Nordea. Første gang satt opp hos Sunnmørsbankens filial i Spjelkavik i 1973.  
Skulpturen er i bronse og "polkrom" (i flere farger). Rød nese, gul bukse og sko, blå ballong.  Inspirasjonen er hentet fra Helge Hagerups skuespill "Hvem har det verst" på Nationalteateret. Skuespilleren Bernhard Ramstad hadde klovnerollen i stykket. Han var senere modelle for skupturen.

 

Maritim figurasjon

Maritim Figurasjon ved Sjømannskolen på Volsdalsberga.  Statuen er laget av Erling Saatvedt f. 1932. I forhold til mange av de øvrige skulpturene i byen er denne abstrakt. Den består av 450 kilo bronse og er 280 centimeter høy og ble satt opp ca 1975. "Linjene smelter sammen til seil, ror, baug og akterstevn. Her er steilheten og kraften i bølger og brott..." har Harald Grytten senere beskrevet. Den ble i sin tid gitt som gave med pengestøtte fra skipsreder Johan Hagenæs og bakket opp av Kulturrådet.
 
foler_i_galopp

 

Foler i galopp. Først ved hovedinngangen til daværende Sunnmørsbanken i Notenesgata. Første gang satt opp i 1974 og finansiert av Privatbanken A/S (Sunnmørsbanken). Plasseringen var på anvisning av skulptøren Skule Waksvik som skrev brev om folene:
"De galopperende foler ble til i den tiden vi hadde hester her på gården (Den ligger ved Nannestad). En av mine største oppgaver i senere år var å lage et stort monument over Arbeidshesten til Hamar, og i den anledning holdt jeg hest her for å ha modell innen rekkevidde. Dertil en liten Welshponni til mine gutter. Denne siste ble bedekket av en araberhingst og avkommet danset rundt på tunet med lange ben og ga inspirasjon til gruppen i Ålesund. Galoppen er gitt i to stadier for å gi inntrykk av bevegelse og tid".

Foler i galopp var i 1974 støpt i tre eksemplarer. Foruten det som står her i byen, fins ett i Kongsberg og ett var tenkt til New York der han skulle ha separatutstilling i 1975.

Folen Fole ved sjukehuset på Åse. Den lile folen er laget av Skule Waksvik og står på sørsida av sjukehuset.
Arabesqe

 

Arabesque ved sjukehuset. Skulpturen av den lille danserinna  av bronse på tåspissen står ved sjukehuset. Den er av billedhogger Per Hurum f.1910.

 

HP_mittet_

 

 

H.P. Mittet bauta med portrett i Spjelkavik er laget av Guttorm Pedersen f. 1903. Bautaen ble avduket i 1945 etter å ha stått der siden 1941. Men krigen hadde gjort at man hadde latt være å holde høytideligheten. Om sommeren fredsåret ble det markering med hornmusikk, sang og taler. H.P. Mittet var født på Mittet i Romsdal i 1861. Han startet sammen med kompanjonger fabrikk i Spjelkavik - Spilkevigs Snøre-Not-& Garnfabrik og var videre aktivt med i Ålesunds offentlige styre og stell. Han viste også stor interesse for Aalesunds Turnforening og Aalesunds Håndverkerforening og var begge steder aktiv medlem i mange år. En framsynt og pågående forretningmann som har betydd mye for byen og distriktet, kanskje først og fremst Spjelkavika der han hadde sitt vesentligste virke ble hedret.

 

lpersken_dypr

 

"Løpersken" av Tore Bjørn Skjølsvik - 1987. Tidligere stod denne ved Aksla stadion. Statuen er ikke på mer enn ca. 50 cm og forestiller Ingrid Kristiansen. For tiden plassert i 4. etasje - VH kultur - i Ålesund rådhus.

 Anker

Anker ved Volsdalskole

 Mine_fra_frste_verdenskrig

Mine fra første verdenskrig ved Hellebroa. Ålesund skipperforening fikk i 1920 satt opp denne minen som innsamlingsbøsse til inntekt for omkommne sjøfolksetterlatte. Den bærer påskriften: Fordum til sjømmandens jammer og død. Nu til hans vælfærd tryghed og brød.

 Johan_Lausen_Bull_ved_Radisson_hotellet

Plankett av Sorenskriver Johan Lausen Bull. Henger ved inngangen til Radisonhotellet på Skansenkaia.

 Anker_ved_Hellebroa

Anker ved Hellebroa

 Foto av livbåten Uræd, også kjent som Brudeegget.På området til Aalesunds Museum på Grimmerhaugen står en av Norges første overbygde livbåter av typen "Uræd" utstilt.

Farkosten fikk det mer folkelige kallenavnet "Brudeegget" etter navnet på oppfinner og konstruktør Ole Brude.
Sammen med et mannskap på tre andre, seilte kaptein Brude over Atlanterhavet om bord i livbåten. Ferden tok fem måneder, fra august 1904 til januar 1905.

Totalt 22 livbåter av denne typen ble bygget, men dette er det eneste gjenværende eksemplaret. "Egget" som står utstilt på Grimmerhaugen ble bygget i 1908. 

 Foto av skulpturen "Nyskaperen", laget av Terje Fagermo."Nyskaperen" er laget av kunstmaler og skulptør Terje Fagermo, og står på Dronning Sonjas plass i Ålesund sentrum.

Den 5,5 meter høye stålskulpturen er næringslivet i Ålesunds gave til byen, og er en stor utgave av statuetten som årlig blir tildelt spesielt kreative og nyskapende bedrifter på Nordvestlandet - derav navnet.


Statuten av Harald Grytten er laget av billedkunstner Leon Roald.Statuen av byhistoriker og byvandrer Harald Grytten skuer utover fra sin plass på Lorchenestorget ved Brosundet i hjertet av Ålesund.

Høsten 2010 satte avisa Nytt i Uka i gang en folkegaveaksjon for å få reist en statue av Grytten. Både private givere, lokalt næringsliv og foreninger engasjerte seg for å gjøre prosjektet til realitet.

Det var billedkunstneren Leon Roald som fikk oppdraget med å lage bronsestatuen av Grytten. Denne ble avduket til stor festivitas 1. juni 2013.

  Kilde - blant annet boka Skulptur og relieff i Ålesund - artikkelsamling av Harald Grytten Aalesunds Museum Skrift nr. 9.

 Kontakt oss

Sentralbordet 70 16 20 00 (kl. 08.00 - 15.45)
 
Post: Postboks 1521, 6025 Ålesund
Besøk: Keiser Wilhelmsgt. 11, 6003 Ålesund

Åpningstider
Kontaktinformasjon
Organisasjon

Org.nr.  942 953 119