Trenger du hjelp? Spør en byvert

byvertByvertene er endelig å se i gatene igjen og vi møtte de på Hellebroa for å slå av en prat, før sommersesongen virkelig setter i gang.

Håkon Jerstad (22) og Ingvild Devold (18) er de to ungdommene som i år vil gå i bygatane til stor hjelp for innbyggere, turister og folk på gjennomfart. I år er de i tillegg ekstra godt synlig, sier Håkon som var byvert i fjor også, og peker på jakka.

Med svarte uniformer og røde vester under den nenongule ytterjakka. På vestene er det et byvåpen og så står det Byvert – City host.

En innholdsrik sommer

De begge forteller at det har vært godt med en rolig start, for nok å henge fingrene i får de. Flere festivaler står i vente og ikke minst flere cruisebåter legger til kai, noe som vil si, en hel del turister.

- Dette er min første sommerjobb og jeg er litt spent, sier Ingvild. Hun er ferdig på videregående og kan blant annet flere språk, fransk er hennes favorittspråk. Noe som kommer godt med når man er byvert.

- Det blir jo fort en del spørsmål på flere språk, det kan være spørsmål om retning, hvor de finner attraksjonene, hvor kjøpesenteret er og hvilke restauranter som er å anbefale, ramser Håkon opp.

I tillegg skal de assistere trafikkbetjentene, noe som er hovedformålet for byvertene. Det er Ålesund parkering som har oppretta stillingene. Bakgrunnen er at de faste trafikkbetjentene stadig får spørsmål fra turister, så da tok parkeringsselskapet rett og slett og ansatte to dedikerte byverter. Og nå, andre år på rad.

Kan hjelpe med det meste

- Vi sjekker at bobilene parkerer slik at det blir plass til flest mulig på parkeringsplassen, hjelper folk som ikke forstår betalingsautomatene og svarer generelt på spørsmål om parkering også.

- Vi er synlige i bybildet og tar gjerne kontakt med folk som ser ut som de lurer på noe – og så er det jo mange som tar kontakt med oss også, smiler Håkon.

Om det er noe de ikke kan svare på?

- Masse, ler de.

- Vi bare ringer Turistinformasjonen eller Ålesund parkering og spør om hjelp.

byvert bakfra