Psykisk helse på timeplanen

følelserDet handler ikke om å være glad hele tida, forteller Anne Hilde Lystad. Hun og psykolog Kristin Garaas Løchen reiser ungdomsskolene rundt for å snakke om psykisk helse.

Sangen "Happy" av Pharrell Williams spilles av i klasserommet til 9C ved Skarbøvik ungdomsskole en novembermorgen.

- Psykisk helse handler ikke om å være glad og fornøyd hele tida. Siden vi har det så bra liksom. Vi har faktisk flere negative følelser og tanker enn gode i løpet av en dag, forteller prosjektleder Anne Hilde.

Elevene lytter.

- Men, det handler om hvordan vi håndterer de tankene og følelsene.

De grønne og de røde tankene

Barnevernspedagog og prosjektleder Anne Hilde Lystad har med kollega Kristin. Sammen har de sin siste kursdag med denne klassen. Sammen med elevene har de, i løpet av en periode på noen timer over tre uker, snakket, ledd, og diskutert. Pusteøvelser og gode metoder for å slappe av har de også gjort.

Spesielt fokus har det vært på de røde og negative tankene og de grønne og gode tankene.

skjema følelser

I dag går de rundt med skjema. For elevene skal skrive ned hva deres strategier er når de dårlige tankene melder seg. En slags oppsummering og som en huskeliste, for å avslutte kurset.

- Være med venner, spille spill, kjøre båt, danse, spise, høre på musikk, ja til og med sove gjør godt.

Kursholderne og elevene er enige at det å sette av tid til ting man liker å gjøre i hverdagen, er det viktigste.

Voksne som snakker

Elevene forteller selv at de får lært en god del når Anne Hilde og Kristin har vært på besøk.

- Det er mye gøyere at noen snakker med oss om psykisk helse, enn at vi må lese om det.

- At for eksempel det å være lei seg, ha en dårlig dag er noe helt annet enn depresjon for eksempel.

- Vi liker også at de varierer med video og yogaøvelser. Også kjenner vi oss igjen i det de forteller, i de røde tankene og de grønne tankene. Og, at det er greit å føle det slik!

Ungdommene forteller også at de gjennom kurset har blitt mer oppmerksom på andre rundt seg, hvordan de har det. Ikke bare blitt mer bevisst på seg selv.

lærer skarbovikuskole

Kontaktlærer Torill Arnesen er takknemlig, sier hun selv.

- For det meste snakker vi en til en med eleven om hvordan man har det. Så kurset ser vi stor betydning av, vi ser de deltar og synes dette er interessant.

- Også er det veldig fint at de ser hverandre.

God nok

- Ungdom er ikke vant til at voksne snakker høyt om psykisk helse, eller de vonde tinga. Så vi ser de setter seg opp og lytter, at dette er viktig, bekrefter Anne Hilde. Kurset er rettet mot alle 14-åringer i Ålesund kommune og startet som en pilot i skoleåret 2015/2016.

Prosjektlederen forteller om bekymring for elevenes psykiske helse som grunnen til at kurset ble til.

anne hilde kristin

Og det var skolene selv som ønsket seg tilbudet.

Nå, ut 2019 er kurset gjort til et prosjekt finansiert av Extrastiftelsen. Prosjektet inneholder elevkurs, lærerkurs og kurs for foreldre til barn helt ned til barnehagealder. Et systematisk og tilpasset kurs, forteller Anne Hilde.

- Ungdommer går mye rundt med stress og uro i kroppen. Bekymringer om å være gode nok, flinke nok, pene nok. Ofte finner de bare roen ved ytre stimuli som for eksempel å spille tv-spill eller se noe på Netflix. Derfor er vi her og derfor er dette arbeidet viktig.

surfeøvelse