Hvis klær kunne snakke

dukke hvis klær kunne fortelle redd barna utstillingDenne dukka tilhørte Susanne. Flere klær, sko og leker er nå utstilt på biblioteket. Alt forteller en historie om lengselen etter å bli beskyttet, og alt tilhører barn utsatt for vold og overgrep.

Jeg husker at Susanne lå i senga si. Det var dag. - Skam deg, sa moren til Susanne. Susanne skulle skamme seg om dagen.

Jeg husker at jeg satt i et hjørne i senga i klærna som moren hadde laget til meg. Plutselig pressa hun en pute over hodet til Susanne.

Pressa, pressa. Susanne protesterte ikke - hadde slutta å protestere lenge før det. Bare noen kramper gjennom kroppen. Hun klarte ikke å holde igjen, fordi hun ikke fikk luft.

Og jeg, jeg bare satt der - stiv som en dukke, i et hjørne og så på. Så slapp moren puta, og gikk. Det var tilfeldig at hun slapp pute. Bare kroppen til Susanne huska hver natt puta som ble pressa over hodet. Krampene.

I 43 år huska den det.

Slik lyder én av de sterke fortellingene i utstillinga. Lederen for barneavdelinga ved hovedbiblioteket forteller at utstillinga gjør vondt å se.

- Det er selvfølgelig en helt forferdelig utstilling, men en veldig, veldig viktig utstilling, forteller Katrine Solberg.

- Vi vet at mange barn lever i dette. Da må vi tåle å se på den og ta dette innover oss.

Ønsker å vekke voksnes mot og handlekraft

Barneavdelingen på biblioteket har i flere år samarbeidet med Redd Barna, og i år ble denne utstillinga et produkt av dette. Utstillinga - «Hvis klær kunne fortelle» - åpnet i 2012 og har siden reist landet rundt og blitt til bok.

Nå, endelig på plass på hovedbiblioteket i Ålesund.

Katrine forteller at hun valgte utstillinga først og fremst fordi biblioteket skal være et sted for opplysning og debatt.

- Jeg håper at når folk har sett utstillinga, vil de kanskje legge merke til det stille barnet, det barnet som utagerer og spørre det barnet om hvordan de egentlig har det.

- Jeg håper også at folk vil tørre å si fra om de ser at ting ikke er sånn som det bør være, til tross for at de «kan ta feil». Det er bedre å ta feil en gang for mye, enn å ha rett og ikke melde fra.

utstilling redd barna biblioteket

#JegErHer

Fra tirsdag 7. til lørdag 11.november kan du få med deg den sterke utstillinga. Den er en del av Redd Barna sin nasjonale kampanje mot seksuelle overgrep mot barn, #JegErHer.

Redd Barna inviterer også til en kveld med Smiso (Senter mot incest og seksuelle overgrep) om hvordan snakke med barn om overgrep og den gode barnesamtalen.

Foredragsholdere er barneavhører i politiet Merete Nerland og Mona Kvernberg som begge jobber som veiledere i Smiso.

Tid: Torsdag 9.november kl.18.00 - 19.30
Sted: Biblioteksalen i Rådhuset (3.etg - etasjen over biblioteket)

Gå til facebookarrangement.