Stas å være ordfører for sommeren

Tore Johan Ovstebo webVaraordfører Tore Johan Øvstebø har vært fungerende ordfører gjennom fellesferien. Han har satt pris på litt roligere uker på jobb, og innrømmer at det har vært stas å være ordfører for sommeren.

Til vanlig jobber Tore Johan i ei 60% stilling som varaordfører. Men året har vært preget av mye arbeid med kommunereform som har medført flere arbeidstimer. Denne sommeren har han vært fungerende ordfører i hele fire uker, og det har vært skikkelig stas innrømmer han:

- I sommer har det vært ganske rolig på jobb.  Mindre møter gir en mulighet til å forberede og lese seg opp på saker som kommer, og som er viktige. Den samme dagen jeg starta var det oppslag i Sunnmørsposten om parkering i sentrum. Det var den første saka jeg fikk i fanget og som jeg tok tak i.

Han merker at Ålesund er en populær by å besøke under året. Fredag 5. august var Tore Johan og representerte Ålesund når næringsminister Monica Mæland besøkte Volstad Maritime og NMK.

- Det er kjekt å få vise frem byen og næringslivet. Jeg får innblikk i de diskusjonene som er mellom næringsministeren og det lokale næringslivet og det gir ny kunnskap for meg også.

Hvordan har det vært å være ordfører på «heltid»?

- Jeg kjenner på at jeg representerer byen i ulike sammenhengerog det liker jeg godt, sier han med et smil.

– Ålesund er en fantastisk flott by!

Familie, konserter og turer i fjellet

På spørsmålet om hva som er viktig for han trekker Tore Johan først frem familie. Det å se barna vokse opp, bli voksne og stå på egne bein. Det er noe han er veldig takknemlig for.

- Personlig liker jeg veldig godt å gå på konserter og jeg har lovt meg selv å gå på flere. Det er alltid en opptur å høre flinke sangere og kor i ulike sjangere.  På Molde jazzfestival hørte jeg Jarle Bernhoft og han er en helt utrolig sanger!

Tore Johan har fast tradisjon å få med seg Opera Nordfjord. Moren hans kommer derfra, og han trekker frem at det er utrolig hva de får til med opera på nynorsk i bygda.

- Jeg liker også veldig godt å reise til store byer. Det er fasinerende hvordan de får store byer til å fungere. At så mange folk kan bo på en plass og få dagliglivet til å fungere krever kreative løsninger. Det er også veldig interessant å se hvordan store byer tviholder på grøntareal og gjennomfører tøffe prioriteringer for å å bygge flere gang- og sykkelveier.

17 år i politikken

Tore Johan Ovstebo web2

Tore Johan begynte i lokalpolitikken i 1999 da han kom inn i kommunestyret. Etter 17 år er han fortsatt trofast mot partiet (Krf) og engasjert i lokalpolitikken som varaordfører i denne perioden.

-    Lokalpolitikk handler ikke så mye om ideologi men om saker man brenner for. Derfor fungerer det fint å samarbeide på tvers av partiene. En av de sakene jeg synes vi har fått til i Ålesund er synet på friområder og vilje til å gjøre friområder mer tilgjengelig for alle, som turveien langs borgundfjorden. Vi har fortsatt et stykke å gå, men jeg merker mer vilje til å prioritere å bruke midler til dette.

Han trekker frem perler i byen som Prinsen og Stafsethneset. Disse områdene har potensiale til å bli utviklet mer til glede for fellesskapet. Selv er han veldig opptatt av å ta i bruk naturen:

- Høgkubben er det enkleste og mest tilgjengelige for meg og jeg liker meg også godt på Stafsethneset.

Sommerferie i Los Angeles og Chicago

Tore Johan og kona Randi har tilbrakt mye av sommerferien i Amerika i år. Bryllup i Los Angeles og lån av søsterens leilighet i Chicago, hvor hele famlien kom på besøk:

- For å feire konas 60 årsdag kom de tre barna våre med kjærester til Chicago og bodde i leiligheten til søsteren min som ferierte i Norge. Der hadde vi ei uke ilag med sightseeing, kafebesøk i 95. etasje, båttur på Lake Michigan og «Movie in the park» - utendørskino. Det var fint å oppleve Chicago sammen med barna, siden jeg selv bodde der et par år som tenåring.

-    Det var veldig deilig med ferie, men alle nordmenn som ferierer i USA opplever at det er et helt annet land enn Norge. Det er store forskjellerd der mellom fattig og rik og det er godt å komme hjem til trygge Ålesund.

Skal skape fremtidas Ålesund kommune

Tore Johan har vært aktiv med i arbeidet med å danne nye Ålesund kommune som skal bestå av Ørskog, Skodje, Haram, Sandøy og Ålesund.

-  Det viktige med nye Ålesund kommune er å heve kvaliteten på de offentlige tjenestene, og gjøre regionen sterkere, både når det gjelder næringsliv, samferdsel og kompetanse. At vi sammen kan trekke viktig og riktig kompetanse til regionen.

Det er et stort arbeid som står foran kommunene som fra 2020 skal være en felles storkommune. 24. august blir det første møtet i fellesnemnda for nye Ålesund kommune.

- Utfordringen blir å skape en ny felles kommune både for ansatte og innbyggere. Det kommer til å ta noe tid og det er avhengig av innsats fra politikere og ansatte i årene som kommer. Kommunene samarbeider tett i dag, men ved å danne en ny kommune kan vi bedre utnytte kompetansen i alle kommunene og lære av hverandre, avslutter Tore Johan.