Vil utvikle biblioteket som læringsarena

Mette Aaram Ringstad web

Ny biblioteksjef vil at biblioteket skal fortsette å vokse til å bli en enda bedre læringsarena i fremtiden. Tidligere journalist og lærer, Mette Aaram Ringstad, sier hun har fått drømmejobben.

1. august startet Mette i jobben som ny biblioteksjef i Ålesund kommune. Den første uka har gått fort unna med omvisninger i biblioteket, på rådhuset og treffe de ansatte.

- Jeg har brukt de første dagene på å bli kjent og føler jeg er blitt veldig godt mottatt av alle.

Hun omtaler sin nye jobb som drømmejobben. Da hun først så stillingsutlysningen var det noe som tiltrakk henne umiddelbart.

- Kommunen søkte blant annet etter noen med medie- og kommunikasjonsbakgrunn og som skal være med på å utvikle framtidas bibliotek. Jeg følte meg med en gang interessert. Stillingen ligger linket til det jeg har jobbet med før, både som journalist og lærer, men nå på en annen arena. Det er veldig spennende å få jobbe innen bibliotekbransjen, smiler Mette.

Fra journalistikken til videregående skole

Mette Aaram Ringstad er opprinnelig utdannet journalist. Hun har videre norsk (nordisk), eksportmarkedsføring, IKT og praktisk - pedagogisk utdanning i sin bakgrunn, samt en mastergrad i nynorsk skriftkultur fra Høgskulen i Volda.
Mette har arbeidet som journalist i Sulaposten og Sunnmørsposten og som frilanser, eksportmedarbeider og med regnskap. Hun har også vært lærer og leder for media- og kommunikasjonsavdelingen ved henholdsvis Fagerlia videregående skole og Ålesund videregående skole. Hun kom fra en stilling som lektor ved Spjelkavik videregående skole.

Utvikles som debatt- og læringsarena

Mette har vært en aktiv bruker av biblioteket da barna var små, men nå også med barnebarnet. Hun mener biblioteket har hatt en flott utvikling de siste årene, både som møteplass, arena for foredrag og til workshops.

-  For meg er det viktig å fortsette utviklingen, kanskje kan bibliotektet bli en viktig debattarena, arrangere enda flere foredrag og workshops. Kan biblioteket kanskje ha en enda tydeligere stemme og ha meninger om litteratur? Samtidig har jeg et håp om at vi kan utvikle biblioteket enda mer som en læringsarena og samarbeide mer med skolene. Et godt eksempel er 3. klassingene i videregående som kjemper med særemnet, de bør i større grad benytte seg av de flotte mulighetene biblioteket byr på.

Selv om hun har noen tanker og håp for fremtidens bibliotek er Mette tydelig på at det er de ansatte sammen som skal definere utviklingen og aktivitetene på biblioteket videre.

Journalisten i Mette ser også for seg en enda større tilstedeværelse i sosiale medier og ønsker at biblioteket skal bli enda mer synlig også der.

- Jeg ønsker å formidle til folk og bruke sosiale medier til å vise oss enda mer frem, at vi blir enda mer synlig både for folk flest direkte, og gjennom media. Men jeg må bruke litt tid på å bli kjent, og det er viktig at vi som jobber her sammen skal bli enige om veien å gå for biblioteket. Veien blir nok til litt etter hvert.

Leser mye bøker

Mette Aaram Ringstad web2Mette er 49 år, gift og mor til to voksne gutter, en på 19 og en på 30 og hun er stolt farmor. Hun ble født i Nord-Norge, men bodde i Ålesund til hun var 6 år. Deretter flyttet familien til Sula hvor Mette fremdeles bor. På fritiden blir det turer i fjellet med familiens tre hunder, tid til familie og venner og lese bøker.

- Jeg leser litt i rykk og napp. Tidligere leste jeg veldig mye krim, men nå er jeg veldig variert og leser både norsk og utenlandsk litteratur. Yndlingsforfatteren min er japanske Haruki Murakami.

Og som tidligere norsklærer har mye av tiden gått på å forberede pensum og lese seg opp på både klassikere og nyere litteratur.

- I perioder har det blitt lite tid til bøker når pensum står på timeplanen, men nå i ferietidene blir det helt klart tid til mye skjønnlitteratur, sier hun.

Bryllupsdag, Budapest og Trollheimen

I sommer har Mette gjort litt forskjellig blant annet feiret 20-års bryllupsdag, tilbrakt ei uke i Budapest, gått i Trollheimen og overnattet i telt og hytte, vært på hytta på Bjorli og i Oslo på besøk.

- Det er deilig og bare å være hjemme også, hente barnebarn i barnehagen, ta Langevågsbåten over til byen, vandre rundt og besøke lekeplassen i byparken, avslutter Mette.