- Vi kan sammen gjøre en forskjell

NOVU Ålesund63 ungdommer møttes i Randers kommune for årets NOVU-konferanse. I år var tema bærekraftig utvikling.

"Vår ungdom skal bære fremtiden. I forbindelse med mine aktiviteter som goodwill ambassadør for FN`s 17 bærekraftig utvikling mål for 2030 skal alle ta del i løsningen og alle være en del av løsningen. Og jo tidligere vi engasjerer oss, jo bedre."

Med et innspark om et av FNs tusenårsmål, bæredyktighet, fra den danske skuespilleren og FN-ambassadør Nikolaj Coster-Waldau ble temaet satt for uken fra 25. juni til 1. juli.

Seminaret ble satt i gang med workshop av den tidligere formannen for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft.

nødvendig dagsorden for hele verden

Den tidligere formannen fortalte om de enorme ulikhetene i verden, konflikter og miljøkatastrofer. Og hvordan bærekraften for kloden sammen kan skapes.

"Dette er en viktig dagsorden, en revolusjonerende en til og med. Vi skal leve, produsere og forbruke på en måte som tar hensyn til jorden vi lever av og på. Jeg håper at jeg kan gjøre de nordiske ungdommene til aktivister for denne dagsordenen."mogens lykketoft novu

- Vi kan sammen gjøre en forskjell

9 ungdommer fra Ålesund deltok under årets NOVU. Det var ungdommer fra ungdomsrådet, Fagerlia videregående skole og byen.

Jakob Brandal Østringen sitter i ungdomsrådet i Ålesund kommune. Han forteller at det var lærerikt å kunne møte ungdommene fra andre land i Norden.

- Man ser forskjellene, men samtidig også likehetene i kulturen, noe som er kjempe fint. Temaet for uka har gjort meg oppmerksom på at jeg som enkeltperson kan bidra.

- Den dagen jeg skal ha meg bil for eksempel skal jeg gå for en elektrisk en eller en bil som kan yte miljøet godt. Ved å spise mindre rødt kjøtt kan man også bidra. Jo flere som bidrar på en eller annen måte, jo mer levedyktig og bærekraftig kan samfunnet og jordkloden bli.

Hva er NOVU?

NOVU er den årlige nordiske vennskapsbyuka for ungdom. Siden 2013 har teamet NOVU tatt utgangangspunkt i FN`s åtte milleniummål, og hver vertskapsby har hvert år tatt for seg ett av målene.

Formålet med samlingen er å øke ungdommenes bevissthet om bærekraft, samtidig som de unge blir kjent med hverandre på tvers av landegrensene.