Russen skal ta ansvar

russ latin 040517De er rødkledde og kommer til syne i mai. Russepresidenten ved Ålesund videregående skole er positiv til at dette skal bli en russegjeng Ålesund kan være stolt av.

Med tett samarbeid med kommune, politi og Røde Kors håper årets russepresident ved Ålesund videregående skole at alt skal gå på skinner. Jørgen Grønningsæter forteller at det krever god egeninnsats.

- Vi er veldig takknemlig for at vi får låne områder i kommunen vår og at det settes strenge regler til hvordan vi skal forholde oss, og det prøver vi på best mulig måte, sier han.

I år har de også russepoliti og frivillig russ som skal rydde. Grønningsæter forteller at flere er satt opp som russepoliti, noe han tilføyer er bra for CV-en og som tilsier en rolig dag for en rødkledd.

- Men det går fint altså, russetida er lang nok.

Rydderuss

- I går var vi tre personer som rydda ute på Tueneset, vi vil jo at plassen skal se ren og ryddig ut når vi forlater den - mye fordi vi låner den og at det skal se fint ut for turister og andre som også bruker området.

Men hvordan motiverer dere russen til å rydde?

- Ja, vi får se på det slik, er man 50 som møter opp tar det om lag 10 minutter for å få til et "shina" område. Og hvis vi ikke rydder - dette vet alle, kan vi rett og slett ikke oppholde oss på Tueneset eller andre steder.

depositumskonto

Russen skal i år ha parkeringsplassen på Tueneset og Emblemssanden som hoved tilholdssted. Steven Bendal er avdelingsingeniør i veg og parkdrift, han sier områdene russen får bruke i år skal være strøkne før 9-tida dagen etter, ellers kan det gå ut over depositumskontoen.

- All russ har betalt inn til samme 100.000 kroner, av den gikk litt av summen til noen portable toaletter for å redusere problemer med annen forsøpling og tilgrising. Men av potten som russen har betalt inn, kan vi trekke dem om det ikke ryddes, forteller Bendal.

Russepresidenten er så langt ikke bekymret.

- Vi skal klare å bevise at vi tar ansvar i år, sier Grønningsæter.