Ungdommer samarbeider med næringslivet

Gruppebilde klasserom innocamp web

Ellingsøy barne- og ungdomsskole har arrangert Innovasjonscamp og etter ei uke var det Reiselivsgruppa som gikk av med seieren. Ideen handler om byvandring med teknologi i hånda.

For ei hel uke ble 9. trinnet delt inn i grupper og utstyrt med mentorer og var klar for å løse oppgaver fra næringslivet.

- Her må dere bruke kreativiteten deres og samarbeide, det er innovasjon dette skal være og samarbeid blir kjempeviktig denne uka, sa lærer for 9. trinnet Camilla til elevene før oppstart.

Innovasjonscamp mentorer fra bedriftene.

Bedriftene som deltok med oppgaver og som mentorer var Destinasjon Ålesund & Sunnmøre, Tafjord Kraft AS, Ocean Supreme og Ålesund kommune (bildet over). Henrik Vedde fra Ungt Entreprenørskap orienterte om Innovasjonscamp som en treningsleir i innovasjon og kreativitet.

- Dere må tenke nytt og dere må samarbeide, sa Henrik.

Skal skape byvandring med teknologi i hånda

Destinasjon Ålesund & Sunnmøre leverte ei oppgave til en av gruppene fra 9. trinnet. Mentor Tom Skrede gikk gjennom gruppas oppgave for den kommende uka. Byvandring med guide er en av de mest populære aktivitetene for turistene som kommer til Ålesund. I løpet av en time viser guiden frem Jugendstilbebyggelsen, bylivet, Jugendstilsenteret og livet rundt Brosundet. Utfordringen er å skape mer personlig tilpassede turer.

Gjennom uka skal Elias, Ingrid, Shelby, Emil og Kristina løse denne oppgava:

«Bruk dagens teknologi og lag forslag til løsning som kan gi hver enkelt turist mulighet til å oppleve Jugendstilbyen og byens attraksjoner og opplevelser slik de ønsker!»

Studietur i sentrum

Gruppa på besøk hos Destinasjon Ålesund & Sunnmøre i Ålesund sentrum.
Gruppa fikk besøke turistkontoret i Ålesund sentrum og Destinasjon Ålesund & Sunnmøre. Her ble de utstyrt for å gjennomføre egne byvandringer med gammeldags papirbrosjyre, vandring med teknologi på øra og en tur på Jugendstilsenteret.  Etter nøye studietur og diskusjoner med mentor og de andre ansatte finner gruppa fram til en idé de vil jobbe frem mot finalen til ukas slutt.

Ålesund City Guide

Gruppas idé ble en ny app kalt Ålesund City Guide. Gjennom appen kan folk kjøpe tilpassede guidede turer med de opplevelsene de selv ønsker, for familier, for den historieinteresserte osv. Gjennom kjøp av turer blir guidingen tilgjengelig. Og for å forenkle det hele foreslår elevene en «øreplugg-automat» hvor turistene kan kjøpe øreplugger til bruk med appen.

Overbeviste juryen

Gruppa presenterer foran juryen og 8. og 9. trinnet.

Etter en uke med idéutvikling og forberedelse av presentasjon stod gruppa foran juryen som bestod av Håkon Lykkebø Strand, Jan Bjørge og Palmar Sperre, representanter fra Ellingsøya i lokalpolitikken og næringslivet. Alle gruppene hadde flotte presentasjoner som de holdt foran mentorene, 8. trinnet og de andre elevene i 9. trinnet. Til slutt ble Reiselivsgruppa med Elias, Ingrid, Shelby, Emil og Kristina kåret til vinner av Innovasjonscampen for Ellingsøy barne- og ungdomsskole.

Juryen: Håkon Lykkebø Strand, Jan Bjørge og Palmar Sperre.Juryen hadde dette å si om vinnergruppa:

- Det var veldig mange gode ideer her i dag, men vi valgte Reiselivsgruppa på grunn av mye nytenkning. De presenterte på en god måte og hadde en klar framstilling av ideen sin, fortalte Håkon Lykkebø Strand på vegne av juryen.

Både mentor Tom Skrede fra Destinasjon Ålesund & Sunnmøre og gruppa ble kjempeglade for nyheten om at seieren var i boks.

- Det første jeg tenkte var «vent, det er jo oss». No skal vi jobbe knallhardt for å få et veldig bra produkt og vinne hele greia 7. juni, sa Kristina på vegne av gruppa.

Lærerne gav mentorene og næringslivet mye skryt for å ha tilrettelagt for en flott uke for elevene gjennom besøk på bedriftene. I tillegg gav skolen vinnergruppa 500 kroner til en sosial aktivitet for gruppa.

Sunnmørsfinale Innovasjonscamp 2017

Vinnergruppene fra alle skoler med Innovasjonscamper skal konkurrere i en stor regionsfinale 7. juni. Sunnmøre regionråd og Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal er arrangør og Kjell «Kjellen» Bigset er konferansier. Her skal gruppene presentere sine videreutviklede ideer for et fullsatt Parken kulturhus.

Vinnergruppa av Sunnmørsfinalen får 5.000 kroner fra Sparebanken Møre, gratis overnatting i felles hytte i Stordalen (helg eller to ukedager) inkl. lån av seks årskort på Arena Overøye, workshop sammen med erfaren gründer/rådgiver med formål å ta vinnerideen videre fra idé til virkelighet og teambuilding event med Øvre Stordal AS. Klassa til vinnergruppa vinner egen skidag for hele klassa i Arena Overøye på Stordal alpinsenter med 3 valgfrie aktiviteter. 2. plass i Sunnmørsfinalen får 3. 000 kr og 3. plassen får 2.000 kroner fra Sparebanken Møre.

Gruppebilde vinnerbilde web