Julemat + rotter = sant

hvordan kaste fettet. foto:fettvett.noDet er høysesong for god mat og drikke. Mye matfett blir skylt ut i vasken eller toalettet - noe rottene er glade for. Her får du matfettråd!

Rottene har det bra i avløpssystemet i desember. De lever godt på ribbefett og annet snadder. Da blir de flere. Om vi viser fettvett, kanskje vi klarer å holde bestanden nede?

Fett i avløpssystemet er ikke bare bra for rottene, det er dårlig for avløpsrørene.

Det hjelper dessverre ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle fettet ut i do, for det er akkurat de samme rørene fra både vasker og toalett.

Blir det for mye fett i røret, kan det gå tett. Det kan gi store vannskader.

Slik kaster du fettet

Du skal selvfølgelig nyte julematen, men her er noen råd for hva du kan gjøre for å bli kvitt matfettet:

• Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong og levere på Bingsa. Fettet og matolja utgjør en viktig gjenvinnbar ressurs for blant annet produksjon av biogass eller biodiesel.
  • Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster det sammen med restavfallet.
  • Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig restavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin..

Flere råd finner du på fettvett.no

Kilde: Kronikk - Julemat og rotter er dessverre sant (Toril Hofshagen, Norsk Vann)