Båndtvang fra 1. april

Hund bandtvang webMellom 1. april og 20. august er det båndtvang for hunder over hele Ålesund kommune. Det finnes noen få unntak, som for eksempel på Sørnesmarka på Aksla.

I tilknyting til bolig- og handleområder, skoleveier, i opparbeidede parker (som Storhaugen, Byparken, Volsdalsberga, Ratvika og Emblemsvågen), idrettsplasser og anlegg for lek, idrett og sport eller rekreasjon, på kirkegårder, grav- og urnelunder er det båndtvang hele året.

Det samme gjelder:

• Tueneset (fra Sævollen til Drevika)
  • Aksla (hele byfjellet/friområdet, men med unntak for Sørnesmarka/hundemarka)
  • Husafjellet (friluftsområdet)
  • Borgundgavlen (hele friluftsområdet)
  • Hatalåsen (friluftsområdet)
  • Langs Spjelkavikelva – Vasstranda (fra Spjelkavika – til bommen på Vasstranda)
  • Alle øyer og holmer i Ellingsøyfjorden og Borgundfjorden (som ikke er landfaste).

Se kart over områdene med båndtvang hele året.

Hunder har ikke adgang, om de er i bånd eller ikke, til lekeområder ved barnehager og skoleområder, med mindre barnehagen eller skolen har gitt tillatelse.

1. april til 20. august

Bestemmelsen om generell båndtvang er forankret i Hundelovens §6 som sier:

I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Denne båndtvangen fører Ålesund videre i sin egen forskrift om hundehold. Forskriften skal bidra til å fremme et positivt og ansvarlig hundehold, som ivaretar hensynet til trygghet og forebygger konflikter mellom hundeeiere og allmennheten.

Ingen båndtvang

Båndtvangen gjelder ikke førerhunder, hunder i aktiv politi-, toll-, militær- og redningstjeneste eller øvelse, dresserte hunder i forbindelse med næringsdrift (bufehund), jakt, jaktprøver/trenging eller ettersøk av fallvilt.

• Les også:

Forskrift om hundehold i Ålesund kommune.